Destabilizacija Zapada

Ruski novac za talijansku desnicu: Strani obavještajci potvrdili identitet špijuna koji je vrbovao Salvinijeva čovjeka

Obnavljanje priče o ruskom novcu udarac je i za premijera Draghija u čijoj je vladi Salvinijeva Liga
 Alberto Pizzoli/AFP

Napokon je identificiran tajanstveni "Jurij" u već pomalo zaboravljenome ili barem zabašurenom skandalu ruskog financiranja ksenofobne Lige pod vodstvom Mattea Salvinija.

Rimski L'Espresso je još u veljači 2019 nanjušio dotok ruskog novca u Salvinijev džep. Detalje je 10 srpnja iste godine dodao američki BuzzFeed: Rusija je, kaže, sa 65 milijuna dolara pomogla predizbornu evroparlamentarnu kampanju Salvinijeve Lige kako bi ojačala evroskeptični suverenistički blok u Evropskoj uniji.

BuzzFeed je, naime, objavio snimak s razgovora koji je 18 listopada 2018 u moskovskome Hotelu Metropol Gianluca Savoini, predsjednik udruge Lombardija-Rusija, vodio s ruskim predstavnicima. Prvi je bio Andrej Harčenko, desna ruka Aleksandra Dugina, notornog vođe ruske nacionalističke desnice koji kaže da je "Bannon zadnja nada Amerike, Salvini Italije, a Le Pen Francuske".

Za Harčenka se naknadno doznalo da ima putovnicu tipičnu za državne dužnosnike i da je dio tajnog aparata koji nadzire Moskvu. Ostali su bili Ilja Jakunin, te "Jurij". S talijanske strane su bili bivši demokršćanin i umirovljeni bankar Francesco Vannucci, te odvjetnik Gianluca Meranda.

'Porez' na naftu

Na tom snimku Savoini kaže engleski: "U svibnju su izbori u Evropi i mi je želimo promijeniti. Nova Evropa mora biti bliska s Rusijom, jer želimo ponovo preuzeti našu suverenost", pripisujući te nakane i Salviniju. BuzzFeed je tvrdio, ali bez snimka, da je dogovorena velika isporuka ruske nafte talijanskome petrokonzorciju Eniju.

Rimski Il Fatto quotidiano precizirao je tada da je tom prilikom zaključen posao vrijedan 1,5 milijardu dolara, s popustom od 10 posto, od kojih je Liga dobila ne 65, nego 60 milijuna (4 posto) a ruski kremaljski korupcionaši 90 milijuna (6 posto).

Savoini je, na dan dogovora u Metropolu, bio u sastavu delegacije baš Mattea Salvinija, koji je u Moskvi tada bio kao talijanski potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova.

Svi upleteni u Italiji (Eni, Savoini, Salvini) sve niječu - ali snimak postoji. I nitko ne vjeruje Savoiniju kada kaže da je to deepfake, "klopka za Salvinija".

L'Espresso je u nedjelju objavio da je onaj tajanstveni "Jurij" bio Jurij Burundukov koji je te 2018 radio za Konstantina Malofeeva, bivšeg dužnosnika državne banke, koji se silno obogatio aktivnošću off-shore. Malofeev je opisan kao gorljiv pristaša Vladimira Putina i korifej pravoslavnog tipa ruskog nacionalizma. Osnovao je Zadužbinu sv. Vasilija koja se bori protiv homoseksualnih, abortusa, razvoda braka, te modernosti bilo u kojoj njenoj manifestaciji.

Za Malofeeva se tvrdi da se preko njega odvijaju financijske operacije za račun režima, koji onda može na sav glas tvrditi da to nije njegova stvar.

Bitka za tajne službe

Za isporuku ruske nafte Eniju bila je zadužena tvrtka Avangard Oil & Gas, u Malofeevljevu vlasništvu. Ona je pak posve izbrisana s Interneta netom je BuzzFeed provalio naftnu dimenziju skandala.

Sada je, tvrdi opet L'Espresso, jasnije zašto se Salvini nakon formiranja vlade Marija Draghija, u čiju većinu je ušla i Liga, zubima i noktima borio da njegova stranka zadrži kontrolu nad parlamentarnim povjerenstvom Copasir, koje nadzire rad tajnih službi, iako pozicija predsjednika Copasira po zakonu pripada oporbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:17