EKSPLOZIVNA SNIMKA

RUSKI OPORBENI ČELNIK RAZOTKRIO VEZE KREMLJA I TRUMPA? Tvrdi da je ruski oligarh bio veza između bivšeg šefa Trumpove kampanje i Vladimira Putina

 
Vladimir Putin, Oleg Deripaska i Donald Trump
 REUTERS

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni u četvrtak je objavio rezultate istrage u kojoj je ustvrdio da je ruski tajkun Oleg Deripaska bio posrednik između Paula Manaforta, bivšeg šefa izborne kampanje Donalda Trumpa, koji je trenutno suočen s teškim optužbama specijalnog američkog tužitelja Roberta Muellera, i visokog dužnosnika ruske vlade za vanjsku politiku, navodeći kao dokaz snimke na jahti. Navaljni dalje tvrdi kako je ovaj sastanak dokaz da je Deripaska bio ključna veza između Trumpove kampanje i Kremlja.

Optužuje zamjenika ruskoga premijera Sergeja Prihodka da je bio na raskošnoj jahti u vlasništvu Deripaske, jednoga od najmoćnijih ruskih oligarha, kojega se i ranije povezivalo s Manafortom.

Istraga najistaknutijeg ruskog oporbenjaka potaknuta je objavama na društvenim mrežama jedne Ruskinje, koja se predstavlja kao Nastja Ribka, a koja tvrdi da je bila u vezi s Deripaskom. Napisala je knjigu o karijeri u elitnoj prostituciji te u intervjuu na ruskoj televiziji prošle godine izjavila da ju je angažirala jedna modna agencija i poslala na jahtu ruskoga tajkuna.

Nastja Ribka objavila je nekoliko video snimki s jahte iz 2016. na kojima se vidi kako razgovaraju Deripaska i Prihodko. U jednome trenutku Deripaska objašnjava zašto su odnosi između Rusije i SAD-a tako loši.

Navaljni tvrdi kako je Prihodko na jahti proveo nekoliko dana, a tamo je stigao privatnim zrakoplovom Olega Deripaske. Rezultate istrage Aleksej Navaljni objavio je danas na YouTubeu, a već ju je pogledalo više od 460.000 ljudi.

Inače, Paul Manafort, bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, trenutačno je u kućnom pritvoru zbog niza optužbi, među kojima je najzanimljivija ona da je bio u dosluhu s ruskom vladom dok je radio u kampanji. Optužen je i njegov suradnik Rick Gates.

Među ostalim je optužen za porezne prijevare i pranje novca, a sudski dokumenti su pokazali da je imao tri putovnice SAD-a, imovinu milijunske vrijednosti i veze s ruskim oligarsima.

Inače, Manafort je 80-ih kao lobist i politički konzultant radio sa stranim klijentima, među kojima su bili i dvojica diktatora koji su tada bili američki saveznici, a prije uključivanja u Trumpovu kampanju radio je u Ukrajini za proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji je u međuvremenu svrgnut s vlasti i pronašao utočište u Rusiji.

Prema navodima New York Timesa, u jeku izborne kampanje bio je 9. lipnja 2016. na sastanku u Trump Toweru zajedno s Trumpovim sinom Donaldom Juniorom i ruskom odvjetnicom bliskom Kremlju Natalijom Veseljnickajom. Trump mlađi navodno je dogovorio sastanak s odvjetnicom i na njega pozvao Manaforta jer je očekivao da će dobiti informacije koje bi mogle u izbornoj kampanji naškoditi protukandidatkinji Hillary Clinton.

Ruski oligarh Oleg Deripaska nedavno je Manaforta optužio da mu je ovaj ukrao 17 milijuna dolara.

Poslovni uspon tajkuna Olega Deripaske povezan je s potlitičkim strukturama u Rusiji. Prije 17 godina oženio je kćerku bivšeg šefa kabineta Borisa Jeljcina, Polinu, a u odličnim je odnosima s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:59