KOLONIJA IK-6

Ruski oporbeni vođa tri tjedna putovao do sibirskog gulaga. Tamo bi trebao ostati 25 godina

Osobe bliske Vladimiru Kara-Murzi zabrinuti su za njegovo zdravlje, koje je vrlo krhko s obzirom na to da pati od polineuropatije

Vladimir Kara-Murza

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Ruski oporbeni političar Vladimir Kara-Murza, osuđen na 25 godina zatvora zbog "izdaje" i osude ofenzive na Ukrajinu, stigao je u strogo čuvanu kaznenu koloniju u Omsku u Sibiru gdje će izdržavati kaznu, rekao je u nedjelju njegov odvjetnik.

Kara-Murza, jedan od najžešćih kritičara ruskoga predsjednika Vladimira Putina, koji ima i britansko državljanstvo, u travnju je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina, najvišu takvu kaznu izrečenu od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Proglašen je krivim za izdaju, širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci i za povezanost s "nepoželjnom organizacijom". Suđenje je održano iza zatvorenih vrata.

Izrečena kazna potaknula je zapadne čelnike da pozovu ruske vlasti da ga oslobode.

"Vladimir Kara-Murza odveden je na izdržavanje kazne u kaznenu koloniju IK-6 u Omsku, koja ima iznimno strogo osiguranje", napisao je na Facebooku njegov odvjetnik Vadim Prohorov, dodavši da je oporbeni političar "odmah smješten u samicu".

Omsk je grad s više od milijun stanovnika, a nalazi se oko 2700 kilometara istočno od Moskve.

Zatvorenici koji izdržavaju duge kazne u ruskim zatvorima najčešće se šalju u udaljene kolonije. Putovanje obično traje više tjedana uz zaustavljanje u raznim zatvorima širom zemlje.

"Putovanje od Moskve do Omska i u 21. stoljeću trajalo je najmanje tri tjedna", rekao je Prohorov, otkrivši da je oporbeni političar nekoliko dana proveo u samici u gradu Samari u središnjoj Rusiji.

Osobe bliske Vladimiru Kara-Murzi zabrinuti su za njegovo zdravlje, koje je vrlo krhko s obzirom na to da pati od polineuropatije, koju karakterizira istodobno oštećenje mnogih perifernih živaca po cijelom tijelu, a u njegovu je slučaju to posljedica dvaju pokušaja trovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 06:16