LET IZ OMSKA

Ruski oporbenjak Navaljni sletio u Berlin: ‘Borba za Aleksejev život i zdravlje tek počinje‘

Zrakoplov je poletio nakon cjelodnevne borbe njegove obitelji i ruskih liječnika u vezi s njegovim liječenjem u inozemstvu
Medicinski zrakoplov s Navaljnim poletio je za Njemačku
 Alexandr Kryazhev /Sputnik/AFP

Medicinski zrakoplov u kojemu je glavni politički protivnik Kremlja Aleksej Navaljni, koji je u komi, pošto njegovo okružje tvrdi da je "otrovan", sletio je u subotu ujutro u Berlin, nekoliko sati nakon polijetanja iz sibirskog grada Omska.

Zrakoplov je poletio nakon cjelodnevne borbe njegove obitelji i ruskih liječnika u vezi s njegovim liječenjem u inozemstvu.

Novinari France Pressea vidjeli su kako zrakoplov polijeće iz tog grada u zapadnom Sibiru, a u subotu ujutro su izvijestili i o njegovu slijetanju u Berlin.

- Zrakoplov s Aleksejem je poletio u Berlin. Velika hvala svima na potpori. Borba za Aleksejev život i zdravlje tek počinje, očekuje nas još puno kušnji, ali napravljen je bar prvi korak - napisala je na Twitteru glasnogovornica oporbenog prvaka Kira Jarmiš.

Netom prije objavila je fotografiju Navaljnog kojeg na nosilima unose u zrakoplov, rekavši da je uz njega supruga Julija.

Ruska bolnica u koju je oporbeni čelnik primljen u četvrtak odobrila je u petak njegov prijevoz u Njemačku rekavši da je njegovo zdravstveno stanje "stabilno", pošto se isprva protivila tome.

- Odlučili smo ne protiviti se njegovu premještaju u drugu bolnicu po izboru njegove obitelji - rekao je Anatolij Kalinjičenko, zamjenik ravnatelja Prve hitne bolnice u Omsku.

Medicinski zrakoplov koji je unajmila njemačka nevladina organizacija sletio je u petak ujutro u zračnu luku u Omsku. Njemački liječnici su pregledali Navaljnog (44) i utvrdili da je sposoban za prijevoz u Berlin gdje će se liječiti.

Protivnik Kremlja trebao bi biti primljen u Caritasovu bolnicu u Berlinu, gdje se prije njega liječio još jedan ruski oporbenjak Pjotr Verzilov, kojeg je prevezla ista nevladina organizacija, Cinema for Peace.

Ruske vlasti su ranije tvrdile da prijevoz nije moguć jer je njegovo stanje "nestabilno". Europski sud za ljudska prava (ECHR) kojemu se za pomoć obratila obitelj oporbenog čelnika, naredio je Moskvi da dopusti posjet obitelji i liječnika Alekseju Navaljnom kako bi se uvjerili da je njegovo stanje dovoljno stabilno za prijevoz u Njemačku.

Njegovo okružje tvrdi da je bio žrtva "namjernog trovanja" te da mu je "nešto ubačeno u čaj". Ruski liječnici su rekli da nisu pronašli "nikakav otrov" u krvi i u urinu Navaljnog. Ti liječnici misle da je riječ o "disbalansu glukoze u krvi" koji je možda posljedica "naglog pada razine šećera" u krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:09