PUTINOVA NOĆNA MORA

Ruski partizani nastavili sa žestokim napadima na Belgorod i Kursk: ‘Prvo su upozorili, onda je eksplodiralo‘

Proukrajinske ruske skupine u četvrtak su drugi put u tri dana napali regije Belgorod i Kursk

Borbe kod Spodarjušina

 Screenshot/X

Ruski anti-kremaljski dragovoljci koji se bore za Ukrajinu u četvrtak su, po drugi puta u tri dana, napali ruski teritorij uz granicu s Ukrajinom. Prvi napad dogodio se u utorak, kada su pripadnici triju skupina - Legije Sloboda Rusiji, Ruskog dragovoljačkog korpusa i Sibirskog bataljuna - upale u regije Belgorod i Kursk.

Prema navodima prokremaljskih "ratnih dopisnika" na Telegramu, proukrajinski "saboteri" pokušali su prijeći u ruske regije Belgorod i Kursk u četvrtak ujutro, ali su ih ruske snage odbile. U gradu Belgorodu, stanovnici su izvijestili o eksploziji samo nekoliko minuta nakon što su dvije skupine protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina i kremaljske politike objavile da planiraju napasti "vojne ciljeve" u tom području. Anti-putinovske skupine još su ranije lokalno stanovništvo u ruskim regijama pozvali na evakuaciju, poručivši da pripremaju nove napade u dvije regije.

Ukrajinska "diverzantska i izviđačka" skupina pokušala se infiltrirati u rusku regiju Belgorod u četvrtak, prema ruskom proratnom blogeru Aleksanderu Kotsu i Telegram kanalu Mash. Oružani sukobi navodno su izbili u blizini ruskog pograničnog sela Spodarjušino, javlja ruski neovisni portal Meduza.

Kots je, citirajući, kako je naveo, "izravnog sudionika" bitke, napisao da ruske snage odbijaju napad na graničnu postaju Spodarjušino. "Neprijatelj je udaljen 50 metara i baca granate na nas", rekao je izvor s terena, kako ga je citirao Kots. "Približavaju se tenkovi i Bradleyji, djeluju zrakoplovstvo i topnički sustavi. U Kozinki, preko puta Velike Pisarovke (u Ukrajini), pokušavaju se probiti odande oklopnim vozilima".

Borbe kod Spodarjušina

Telegram kanal Shot izvijestio je da se skupina od 30 "diverzanata" približila Spodarjušinu iz smjera sela u ukrajinskoj regiji Sumi. Kanal navodi da je ubijeno 12 "diverzanata" te da su uništena dva borbena vozila pješaštva Bradley. Telegram kanal Baza, pak, javlja da se ljude ne pušta u područje Spodarjušinog.

Proruski medijski kanal WarGonzo također je izvijestio da je u tijeku oružani okršaj u blizini Spodarjušina te da rusko vojno osoblje i graničari "uništavaju neprijateljsko osoblje i opremu". Dodaje se da su ruske vojne snage spriječile noćni pokušaj "diverzanata" da se infiltriraju u teritorij u blizini sela Tjotkino (Tetkino) u ruskoj regiji Kursk. Guverner regije, Roman Starovoit, potvrdio je noćašnji napad, rekavši da ruske snage "nisu i neće dopustiti saboterima" da upadnu na ruski teritorij.

Vlasti u Belgorodu i rusko ministarstvo obrane nisu komentirali izvješća o pokušajima upada u tu regiju. Operativni stožer regije Belgorod tek je demantirao izvješća da traže vozilo sa simbolom Crvenog križa, koja navodno koriste "ukrajinski saboteri".

Predstavnici Legije Sloboda Rusiji i Ruskog dragovoljačkog korpusa, dviju formacija ruskih boraca koji podržavaju Ukrajinu i bore se protiv vladavine Vladimira Putina i sadašnjih kremaljskih elita, a koje su ranije prodrle na ruski teritorij, nisu prijavili nikakve upade njihovih boraca u pogranična područja.

Najmanje dvije osobe navodno su ubijene u zračnim napadima na regiju Belgorod. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov izvijestio je da su ruske snage protuzračne obrane oborile 10 "zračnih meta" koje su napadale Belgorod u srijedu navečer i četvrtak ujutro. Rekao je da je jedna osoba poginula, a najmanje tri osobe su ozlijeđene uslijed eksplozija i pada krhotina. Ranije je guverner izvijestio da je jedna osoba poginula, a šest ih je ozlijeđeno u noćnom napadu drona.

Upozorenje pa eksplozija

Stanovnici Belgoroda prijavili su eksploziju nakon što su proukrajinski borci upozorili na predstojeće udare. Oko 11:30 sati po lokalnom vremenu, Legija Sloboda Rusiji i Ruski dragovoljački korpus objavili su na Telegramu upozorenje za stanovništvo da će uskoro izvesti napade na vojne ciljeve u ruskim regijama Kursk, Belgorod i Brjansk. Lokalni službenici za hitne situacije proglasili su opasnost od projektila.

image

Borbe kod Spodarjušina

Screenshot/X

Nekoliko minuta nakon upozorenja, stanovnici su prijavili eksploziju u središtu Belgoroda. Prema kanalu Baza, eksplozija se dogodila u blizini željezničke stanice. Ruske vlasti nisu komentirale ovu dojavu.

Radi se o drugom slučaju eskalacije sukoba između ruskih snaga i ruskih proukrajinskih ruskih boraca na granici ovog tjedna. U utorak ujutro, više prokremaljskih Telegram kanala izvijestilo je da su "naoružane skupine" koje podržavaju Ukrajinu pokušale prijeći granicu u sela u regijama Belgorod i Kursk. Rusko ministarstvo obrane kasnije je izvijestilo, bez da su pružili dokaze, da su ruske snage ubile 234 napadača.

Legija Sloboda Rusiji i Sibirski bataljun, tvrdili su da su prešli na teritorij Rusije, no novinari ruskog neovisnog istraživačkog medija Agentstvo naknadno su potvrdili da je barem jedna od video snimki koje su skupine ponudile kao dokaz upada u Rusiju, zapravo snimljena u Ukrajini.

Zamjenik zapovjednika Legije Sloboda Rusiji, Maksimilian Andronikov, nakon napada u utorak objavio je video snimku na društvenim mrežama rekavši da je upad bio planski tempiran uoči predsjedničkih izbora koji bi trebali Putinu osigurati peti mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 11:01