NJEMAČKI OPERATER

Ruski plin će u četvrtak ponovo krenuti Sjevernim tokom: ‘Radovi na održavanju privode se kraju‘

Isporuka plina Sjevernim tokom bit će na 40 posto kapaciteta plinovoda
 John Macdougall/AFP

Isporuke ruskog plina Njemačkoj ponovo će se uspostaviti u četvrtak cjevovodom Sjeverni tok, na kojem se radovi održavanja privode kraju, potvrdio je u srijedu njemački operater Gascade.

"Isporuka plina Sjevernim tokom bit će na razini koja je iznosila prije radova na održavanju, a radi se o 40 posto kapaciteta plinovoda", priopćio je njemački operater.

Čelnik njemačkog energetskog regulatora Klaus Mueller izjavio je danas da je za 21. srpnja naručen transport 800 gigavatsati plina, upozorivši ipak da bi se količina do sutra mogla promijeniti.

No na Twitteru je, nakon novih podataka, napisao da bi u četvrtak pošiljka ruskog plina Sjevernim tokom mogla iznositi svega 30 posto kapaciteta tog plinovoda.

Ruski dobavljač plina Gazprom obustavio je isporuke 11. srpnja radi redovnog godišnjeg održavanja plinovoda, a smanjio je pošiljke u Njemačku već mjesec dana ranije, i to za 60 posto, zbog kašnjenja turbine koju je trebao servisirati njemački Siemens.

Siemens je turbinu otpremio u tvornicu u Kanadi, ali Ottawa ju je nakon servisa blokirala isporuku turbine budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Nakon mjesec dana pregovora s Njemačkom Kanada je, zaključivši da to nije protivno sankcijama, odlučila vratiti turbinu, unatoč prosvjedima Ukrajine.

Sjeverni tok 1 najveća je izravna ruska ruta za opskrbu Europe plinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije u srijedu rekao da bi plinovod mogao u četvrtak ponovo proraditi, ali da će, ako Rusija ne dobije turbinu koja nedostaje, raditi sa samo 20 posto kapaciteta.

Napomenuo je da i drugu turbinu čeka remont krajem ovog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:55