POKUŠAJ UBOJSTVA

Ruski portal objavio ime trećeg pripadnika GRU-a osumnjičenog za trovanje Skripalja u Salisburyju

 Reuters, Facebook

Ruski portal Fontanka objavio je u srijedu ime trećeg pripadnika ruske vojne obavještajne službe GRU, Sergeja Fedotova, osumnjičenog za pokušaj ubojstva bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u gradu Salisburyju u Engleskoj.

Novinski portal piše kako je Fedotov posjetio Veliku Britaniju 2016., 2017. i 2018. te napustio zemlju 4. ožujka ove godine, istoga dana kao i još dvojica pripadnika GRU-a čija su imena ranije objavljena.

Skripalj i njegova kći Julia pronađeni su u nesvijesti na klupici u Salisburyju istog datuma, a slučaj je potaknuo najveće zahlađenje diplomatskih odnosa Istoka i Zapada još od Hladnog rata.

Velika Britanija tvrdi da su otrovani novičokom, vojnim nervnim otrovom koji je proizveden u Sovjetskom Savezu te je optužila dvojicu muškaraca za koje tvrdi da su pripadnici GRU-a za provođenje napada.

Moskva je ponovno odbacila bilo kakvu upletenost u trovanje, nakon što je Britanija identificirala dvojicu muškaraca.

Prošli mjesec je Telegraph objavio da je britanska policija identificirala trećeg ruskog člana obavještajne službe za kojega vjeruju da je proveo izviđačku misiju prije pokušaja ubojstva Skripalja. Ime mu tada nije bilo objavljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 12:56