PO HITNOM POSTUPKU

Ruski portali nude posao: ‘Prijavite se u vojsku, za 10 dana ste u Ukrajini, evo kolika je plaća‘

Rusko ministarstvo obrane samo u jednom danu objavilo je natječaj za popunu 500 slobodnih radnih mjesta, prenosi ruski nezavisni portal Meduza

Ruski vojnik na ulicama Mariupolja

 Alexander Nemenov

Ruska vlada vojnike za rat u Ukrajini traži oglasima za posao na specijaliziranim web portalima. Plaća je od 30 do 50.000 rubalja (od 340 do 560 eura), s tim da se u oglasima navodi da može biti i veća.

Od početka ožujka na stranicama za traženje posla pojavile su se tisuće slobodnih radnih mjesta u vojsci. Na stranici SuperJob u tjednu prije 13. travnja bilo je objavljeno 18 tisuća sličnih oglasa, objavio je ruski servis BBC-a.

Rusko ministarstvo obrane samo u jednom danu objavilo je natječaj za popunu 500 slobodnih radnih mjesta, prenosi ruski nezavisni portal Meduza.

Traže topnike, izviđače, mitraljesce, vojnike obučene za rukovanje protuzračnim raketama. Ruska vojska obično nudi rad po ugovoru za određeni grad ili regiju, a neke oglase potpisuju pojedine vojne postrojbe. U trenutku pisanja teksta oglašeno je 295 slobodnih mjesta u vojnoj službi u Moskvi i moskovskoj regiji samo na web stranici HeadHunter. Većina oglasa nudi plaću od 30 do 50.000 rubalja, no u dalekom Arkhangelsku oglašavaju početnu plaću od čak 210.000 rubalja (2400 eura), ovisno o činu i poziciji. Neki se oglasi odnose na ročnike, kojima se nudi ugovor na dvije godine, umjesto uobičajenih godinu dana vojnog roka.

Za one koji žele sudjelovati u "specijalnoj operaciji" procedura je pojednostavljena. U roku od 10-15 dana šalje ih se na front, s ugovorom na tri ili šest mjeseci, odnosno godinu dana. Nakon što preda dokumente, vojnika se šalje u postrojbu gdje prolazi osnovnu obuku. Postupak "koordinacije" traje dva tjedna, iako intenzivna kombinirana obuka za vojnike po ugovoru obično traje mjesec dana, navodi portal Meduza. Na pitanje novinara BBC-a može li poginuti, odgovorili su mu: "Pa, što mislite? Ide tamo gdje pucaju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:46