BIOLOŠKO ORUŽJE

‘Ruski predsjednik zatvoren je u svijetu lažnih informacija, to bi ga moglo navesti na eskalaciju sukoba‘

Američki dužnosnik: Rusija optužuje druge za ono što želi napraviti sama, a to je napad biološkim ili kemijskim oružjem

Vladimir Putin

 Ramil Sitdikov/Sputnik/Sputnik via AFP

Rusija je sazvala sjednicu Vijeća sigurnosti kako bi najveće sile svijeta razgovarale o njihovoj optužbi da SAD i Ukrajina razvijaju biološko oružje.

Dmitrij Čumakov, zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u, pozvao je u srijedu zapadne medije da istraže tajne biološke laboratorije u Ukrajini, a glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova tvrdi kako su ruske snage u Ukrajini pronašle dokaze da su Ukrajinci pokušali u brzini izbrisati dokaze "vojnih bioloških programa".

SAD i Ukrajina to poriču. Jedan američki dužnosnik tumači da je to klasičan primjer podmetanja: Rusija optužuje druge za ono što želi napraviti sama, a to je napad biološkim ili kemijskim oružjem.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je studiju u kojoj tvrde da američka Agencija za smanjenje obrambene prijetnje financira i provodi vojno biološka istraživanja na teritoriju Ukrajine. Navodno su obavljali istraživanja na šišmišima kao potencijalnim prenositeljima biološkog oružja.

"Ako želite znati što Rusija planira, pogledajte za što Rusija optužuje druge", poručuje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Ukrajina ima laboratorije za javno zdravstvo, u kojima se među ostalim testira kako se boriti protiv zaraznih bolesti koje pogađaju i životinje i ljude. Konkretno istraživanje, koje Rusi prozivaju, dobilo je financijsku podršku SAD-a, EU-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). WHO već nekoliko godina financira jačanje sigurnosnih procedura u ukrajinskim laboratorijima u nastojanju da spriječi "slučajno ili namjerno oslobađanje patogena".

"Ja sam predsjednik pristojne zemlje, pristojne nacije i otac dvoje djece. Moja zemlja ne razvija nikakvo kemijsko ili bilo koje drugo oružje za masovno uništenje. Cijeli svijet to zna. I vi to znate", poručio je Zelenski Moskvi.

WHO je objavio da nema informacija ni o kakvim sumnjivim laboratorijima u Ukrajini. Istovremeno su pozvali Ukrajinu da uništi sve opasne tvari u svojim laboratorijima kako bi spriječili curenje. WHO je "snažno preporučio" Ministarstvu zdravstva Ukrajine i drugim odgovornim tijelima da unište visokoopasne patogene kako bi spriječili bilo kakvo potencijalno širenje bolesti među stanovništvom, poručili su.

Nije objavljeno kakve bi se vrste patogena mogle naći u ukrajinskim laboratorijima, prenosi Reuters. U Ukrajini kao i u brojnim drugim zemljama u civilnim laboratorijima ispituju se opasni virusi poput onoga koji izaziva covid, kako bi se istražilo kako ih liječiti i spriječiti. Ruska invazija i blokade ukrajinskih gradova povećali su rizik širenja patogena u slučaju oštećenja laboratorija, rekli su stručnjaci za biosigurnost agenciji Reuters.

Ruski napad na Ukrajinu ujedno je i najveći moderni rat dezinformacijama, ocjenjuje američki CNN. Rusija i dalje tvrdi da nije napala Ukrajinu, što je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio u četvrtak nakon pregovora s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Turskoj. Istovremeno je Kina podržala Moskvu u tvrdnji da SAD imaju program biološkog oružja u Ukrajini.

"Rusko vodstvo, uključujući ministra Lavrova, živi u svojoj stvarnosti", rekao je ministar Kuleba za CNBC. "Gledajući me u oči rekao je da su slike trudnica ispod ruševina rodilišta lažne".

Ruske tvrdnje mogu bi biti apsurdne, ali pronalaze publiku među teoretičarima zavjere. Koriste ih propagandisti čak i u zapadnim zemljama, kako bi doveli u sumnju vjerodostojnost lidera zemalja koje se suprotstavljaju SAD-u. Ciljano širenje dezinformacija onemogućava diplomatske napore, upozorava CNN: naime, teško je pregovarati ako ne postoji zajednička, za sve prihvatljiva definicija stvarnosti. Neki zapadni dužnosnici zabrinuti su da bi ruski predsjednik mogao biti zatvoren u svijetu lažnih informacija koje mu serviraju njegove obavještajne agencije, što bi ga moglo navesti na eskalaciju sukoba - ne samo protiv Ukrajine, već i protiv Zapada.

Rusija laže o svakoj etapi sukoba, tvrdi CNN. Sad lažu o otvaranju koridora za evakuaciju civila, dok ruske trupe granatiraju lokacije na dogovorenim rutama.

"Ne mogu zamisliti da itko u ovom trenutku vjeruje u sve što Rusija kaže", rekao je za CNN Steve Hall, bivši šef operacija CIA-e u Rusiji. Američki obavještajci likuju, jer se ispostavilo da je Bidenova administracija imala točne podatke kad je upozoravala da će Rusija napasti Ukrajinu. Šef CIA-e Bill Burns tvrdi da Putin gubi u ratu dezinformacija. Naime, ruski rat dezinformacijama dosegnuo je novi vrhunac u ratu u Ukrajini, ali i Amerikanci su u protuofenzivi.

"U svojoj karijeri vidio sam previše slučajeva u kojima smo izgubili informacijske ratove s Rusima", rekao je direktor CIA-e Bill Burns na saslušanju u Senatu u četvrtak. No u ovom ratu Putin gubi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 09:41