OBAMANOM DO CILJA

Ruski pregovarači Ukrajince žele slomiti KGB-ovskim taktikama: ‘Koriste se Gromikovim poučkom‘

‘Kad se Rusi tako ponašaju i ulaze u jako osobni odnos, samo je potrebno zadržati pokersko lice i nastavi biti racionalan‘

Pregovori u Bjelorusiji 7. ožujka 2022.

 EyePress News/EyePress via AFP

Ukrajinski mirovni pregovarači možda nisu spremni za ratobornu KGB-ovsku taktiku svojih ruskih kolega, upozorila je viša stručna savjetnica ukrajinske vlade, piše The Telegraph.

Lulija Osmolovska je kazala da je moskovskom timu rečeno da se prema svojim oponentima postave s visine i ne uključe se konstruktivno u razgovore s Kijevom dok "ne bude pravi trenutak za to".

- Ovaj trenutak će se pojaviti kad obje strane shvate da je status quo neprihvatljiv za sve i da se nesuglasice ne može razriješiti odlukom samo jedne strane bez komunikacije i kooperacije s drugom stranom. Rusi ne osjećaju da je za njih ovo pogodan trenutak, unatoč činjenici da na bojnom polju nisu dovoljno uspješni, rekla je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u utorak rekao da se pregovori 'kreću puno sporije' nego što se Moskva nadala. Ako se stvari budu rješavale referendumom, kako je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, to će dovesti samo do potkopavanja procesa, kazao je Peskov.

Gromikov poučak

Prema Osmolovskoj ruska pregovaračka taktika je bazirana na diplomaciji Andreja Gromika, bivšeg ministra vanjskih poslova SSSR-a i na KGB-ovskoj praksi.

Glavni cilj je poigravanje s emocijama protivnika kako bi ga se spriječilo da napravi racionalne procjene.

- Rusi su dobro poznati po svojim obmanjujućim taktikama, kazala je Osmolovska, upozorivši da kijevske političke elite nemaju puno iskustva u korištenju takvih tehnika.

- Kad se Rusi tako ponašaju i ulaze u jako osobni odnos, samo je potrebno zadržati pokersko lice i nastavi biti racionalan. Ali ovo nije nešto što je u većoj mjeri poznato ukrajinskoj javnosti ili ukrajinskim političkim elitama, jer one nisu bile uključene u pregovore s Rusima, dodala je.

Kazala je da je Leonid Slutski, jedan od ruskih pregovarača, dobro poznat po svojim 'grubim', 'uvredljivim' i 'ponižavajućim' mišljenjima o ukrajinskom društvu i političkom vodstvu.

On je 'toksična figura' koja pokazuje da Moskva 'nije ozbiljno zainteresirana za pregovore' u ovom trenutku i preferira 'strategiju izbjegavanja'.

Dodala je i sljedeće: - Oni pokušavaju da stvar prikažu tako kao da su oni kooperativni, da traže izlaz iz postojećeg konflikta i tragaju za rješenjima. Ali ovo je samo slika koju Rusi žele projicirati. Po pitanju važnih stvari, tu ne vidimo ništa ovog tipa.

- Sve su to zapravo obični i nimalo impresivni ljudi, kazala je.

Težak put do kompromisa

Ukrajinsko društvo je uvjereno u vojnu pobjedu pa će mu biti teško prihvatiti ikakav prijedlog teritorijalnih izmjena unutar nekog mirovnog sporazuma.

- To je nešto što ukrajinski pregovarački tim nije spreman uzeti u obzir i s time raditi kompromis, kazala je Osmolovska.

Moskva će nastojati 'slomiti solidarnost i jedinstvo ukrajinskog društva' kroz predlaganje 'nejasnih i višeznačnih obveza'.

- Vrijeme radi za nas, kazala je Osmolovska.

- Trpimo ogromne ljudske žrtve, a naši gradovi su razoreni. Ali ukrajinski narod je spreman to podnijeti, jer su se spremni boriti. Oni vide svjetlo na kraju tunela, rekla je.

Dmitrij Grozubinski, direktor tvrtke za konzultantske usluge Explain Trade, koja je locirana u Ženevi, kazao je da će svaki sporazum koji Zelenski dogovori morati biti prihvatljiv ukrajinskom narodu.

- Ukrajinska javnost, a barem 93 posto njih vjeruje da će Ukrajina dobiti rat, teško će prihvatiti primirje koje je kupljeno uz cijenu teritorijalnog ustupka ili demilitarizacije.

Kazao je da će Zelenski u takvom slučaju vjerojatno biti smijenjen, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:32