‘POTICANJE GENOCIDA‘

Ruski propagandist zgrozio izjavom, osudila ga čak i Putinova ‘željezna lutka‘: ‘Ne dijelimo tvoje stavove!‘

Anton Krasovski je TV komentator koji svesrdno podržava rusku invaziju na Ukrajinu

Anton Krasovski

 Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia/Russian Look Ltd./alamy/alamy/profimedia

Ruski državni kanal Russia Today optužen je za poticanje genocida nakon šokantnog istupa njihova voditelja koji je rekao da bi "ukrajinsku djecu trebalo baciti u rijeku da se utope", prenosi Sky News.

Margarita Simonjan, urednica informativnog programa na ruskom državnom kanalu, izvijestila je da je voditelj Anton Krasovski suspendiran zbog "gnjusnih" komentara. Dodala je kako nitko na RT-u ne dijeli njegove stavove.

Anton Krasovski je TV komentator koji svesrdno podržava rusku invaziju na Ukrajinu, a Europska unija ga je stavila na popis sankcioniranih osoba.

Sporne komentare iznio je referirajući se na priču ruskog SF pisca Sergeja Lukjanenka o tome kako su mu, kada je prvi put posjetio Ukrajinu 1980-tih, djeca rekla da bi više voljeli da im Moskva nije okupirala zemlju.

- Trebali su se utopiti u rijeci Tisi. Samo utoite tu djecu, izjavio je Krasovski, dodajući da bi ih trebalo baciti u rijeku s jakom strujom. Također mu je palo na pamet da bi se tu djecu također "moglo strpati u kolibe i zapaliti".

U kratkom videozapisu objavljenom na društvenim mrežama, Krasovsky je imao još jedan neugodan ispad kada se nasmijao izvješćima da su ruski vojnici silovali starije žene u Ukrajini tijekom invazije.

- Onim državama koje još nisu zabranile Russia Today trebalo bi pokazati ovaj kratki isječak, poručio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.

- Agresivno poticanje na genocid (ovoj osobi ćemo suditi za to), koje nema nikakve veze sa slobodom govora. Zabraniti RT u cijelom svijetu, rekao je podijeliši taj videozapis Krasovskog.

Urednica Simonjan je u reagiranju na izjavu Krasovskog poručila kako "djeci Ukrajine, ali i djeci Donbasa, te svoj drugoj djeci, želi da sve ovo završi što je prije moguće, da bi mogli opet živjeti i učiti u miru, na jeziku koji oni smatraju materinjim".

Ruska državna televizija, koja je pod čvrstom kontrolom Kremlja, već mjesecima daje glasnu podršku vojnoj invaziji na Ukrajinu.

Mnogi voditelji su iskoristili minute u eteru kako bi pozvali ruskog predsjednika Vladimira Putina da zauzme još agresivniji pristup ratu, pa i navijali za nuklearni rat.

Vodeća Putinova propagandistica Simonjan, koja je zavrijedila nadimak ‘željezna lutka", također je poznata po šokantnim istupima u kojima često potiče na eskalaciju sukoba. Svojedobno je spominjala potrebu "vojnih udara na centre odlučivanja kao što su London ili Washington".

- Gdje su te crvene linije, zašto ih ne napadnemo, govorila je Simonjan. Također je pozivala na ubijanje zarobljenih ukrajinskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:57