PUTINOV OMILJENI GLUMAC

‘Ruski Rambo‘ prešao na ukrajinsku stranu: ‘Prema Moskvi ne osjećam ništa osim mržnje‘

Artur Smoljaninov bio je zvijezda filma "Devjataja rota" (9. četa). Rat u Ukrajini pretvorio ga je u izdajicu, u to da ga u vlastitoj domovini gledaju kao stranog agenta

Artur Smoljaninov i Vera Voronkova

 Photo Itar-tass/Tass/Profimedia

Glumac Artur Smoljaninov bio je zvijezda filma "Devjataja rota", (9. četa) jednog od omiljenih filmova ruskog predsjednika Vladimira Putina, o sovjetskoj jedinici koja se bori u Afganistanu. Zvali su ga ruski Rambo. Rat u Ukrajini pretvorio ga je u izdajicu, u to da ga u vlastitoj domovini gledaju kao stranog agenta.

Smoljaninov je otišao iz Rusije i iz egzila nedavno poručio da je spreman boriti se na ukrajinskoj strani, prenosi CNN.

U intervjuu za Novaju Gazetu prošli tjedan rekao je da ne osjeća ništa osim mržnje prema ljudima s druge strane fronte. Ta druga strana fronte sada je - ruska. Da je on na bojištu, ne bi bilo milosti, poručuje glumac.

Bivši kolega otišao je boriti se na ruskoj strani. - Bih li pucao na njega? Bez sumnje! Držim li otvorenu mogućnost da se idem boriti za Ukrajinu? Apsolutno! Kad bih otišao u ovaj rat, borio bih se samo za Ukrajinu - rekao je popularni glumac.

Zbog tog intervjua rusko ministarstvo pravosuđa vodi ga kao stranog agenta, navodi CNN, a pokrenuta je i kaznena istraga.

Ministarstvo je dodalo i druga imena na svoj popis stranih agenata, među ostalim glazbenog kritičara Artemija Troickog i nekoliko novinara.

- Ovi su ljudi uvršteni u registar prema članku 7 ruskog zakona o kontroli aktivnosti osoba pod stranim utjecajem - navodi ruska državna novinska agencija TASS.

Kada je prošlo ljeto prvi put progovorio protiv rata, Artur Smoljaninov, tada još u Rusiji, osudio je u jednom intervjuu invaziju na Ukrajinu kao katastrofu: "Sve se srušilo: pepeo, dim, smrad, suze". U listopadu mu je sud u Moskvi odredio kaznu od 30.000 rubalja (430 dolara) zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga. Istog mjeseca napustio je Rusiju, smatra se da je trenutačno u Latviji.

Nedavno je snimio sovjetsku pjesmu "Tamnaja noč" (Tamna noć) s prepravljenim tekstom: "Pogledaj, okupatoru, rodilišta bez struje, djecu kako sjede u skloništima. I kako se knjige potapaju vodom. Ruska noć stigla je do škola i bolnica". U drugoj kitici pjeva o bunkeru u kojem se jedan Führer skriva, "i ćelavi mali kuhar hrani Führera žlicom". Lik kuhara je aluzija na Jevgenija Prigožina koji vodi privatnu vojnu tvrtku Wagner, a od Kremlja je dobio i ugovor za catering.

Film "9. četa" redatelja Fjodora Bondarčuka bio je toliko popularan da je Putin u studenome 2005. priredio prijem glumcima i ekipi u svojoj rezidenciji izvan Moskve, a nakon gledanja, jako je ishvalio film.

Ovaj vikend objavljeno je da je zbog kritiziranja rata u Ukrajini dvoje poznatih glumaca otpušteno iz Moskovskog umjetničkog kazališta. Zbog "antiruskih osjećaja" Dmitrija Nazarova i njegovu suprugu Olgu Vasiljevu smijenio je umjetnički direktor kazališta Konstantin Habenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:27