NEMIR ZBOG DOKUMENATA

Ruski ratni huškači u panici: ‘A što ako nam podvaljuju prije protuofenzive?! To se već događalo‘

Ruski vojni blogeri navodno strahuju da su procurjeli dokumenti dezinformacije, namjerno plasirane kako bi zbunile ruski vojni vrh

Haubica M777 od 155 mm na ukrajinskom bojištu

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/Abaca Press/Profimedia

Ruski proratni vojni blogeri odgovorili su na, kako su se raspisali svjetski mediji, curenje povjerljivih dokumenata američke vojske koji navodno otkrivaju podatke bitne za ukrajinsku protuofenzivu sa "spekulativnom tjeskobom", ocijenio je u izvješću u petak američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW).

U ISW-u navode da je nekoliko istaknutih ruskih vojnih blogera "fokusirano na mogućnost da su objavljeni dokumenti dezinformacije" koje su namjerno plasirane kako bi zbunile ruski vojni vrh, prenosi Newsweek.

Sve se više toga nagađa kada je u pitanju pokretanje velike ukrajinske protuofenzive koju mnogi očekuju u nadolazećim mjesecima, u pokušaju da Kijev povrati teritorije koje su okupirale ruske snage. Ruska vojska posljednjih je nekoliko mjeseci provela tako što je uglavnom pokušavala zauzeti ukrajinski grad Bahmut, ali s vrlo ograničenim uspjehom. No, prema nedavnom izvješću britanske obavještajne službe, snage Kremlja posljednjih su dana "ponovo dobile zamah".

U međuvremenu je drugi ‘paket‘ navodno povjerljivih dokumenata, koji se ne tiču samo Ukrajine, već i odnosa SAD-a s Kinom i raznim silama na Bliskom istoku, objavljen u petak na platformi za razmjenu poruka 4chan.

Prvi skup dokumenata pojavio se na društvenim mrežama, uključujući Telegram i Twitter, no čini se, kako je ranije izvijestio The New York Times, da su oni "modificirani". To bi, kako je navedeno u izvještaju NYT-a, moglo "ukazivati na pokušaj dezinformiranja od strane Moskve", u onome što je opisano kao "značajno ometanje američkih obavještajnih službi u nastojanju da pomognu Ukrajini".

‘Obmanjivanje ruskih snaga‘

Dokumenti sadrže podatke o obuci, naoružanju i ofenzivnim sposobnostima raznih ukrajinskih vojnih jedinica.

U međuvremenu, ISW je u svom izvješću naveo da su se ruskim društvenim mrežama proširile "očigledno prerađene" verzije procurjelih dokumenata, u kojima su "smanjeni prijavljeni ruski gubici i povećavane brojke ukrajinskih žrtava". Pojedinosti o ukrajinskoj potrošnji streljiva za višecijevne raketne bacače HIMARS, koje je Kijev iskoristio s razarajućim učinkom po ruske snage nakon što je SAD u lipnju prošle godine Kijevu isporučio te sustave, također se nalaze u dokumentima.

U petak je ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog odbacio procurjele dokumente kao ‘fotošopirane‘, nazvavši to ‘virtualnim lažnim curenjem‘. Nije poznato tko je objavio dokumente na internetu, a njihova autentičnost ne može se neovisno potvrditi. "Svjesni smo izvješća o objavama na društvenim mrežama i odjel razmatra stvar", sve je što je Newsweeku u izjavi rekla Sabrina Singh, zamjenica tajnika za medije u Pentagonu.

Iako se u ISW-u ne žele odrediti po pitanju autentičnosti procurjelih dokumenata, tvrde da su oni izazvali "spekulativnu tjeskobu" među ruskim vojnim blogerima, naglašavajući da se u toj zajednici izražava "strah od potencijalnih ukrajinskih protuofenziva".

"Jedan vojni bloger izjavio je da bi curenje dokumenta moglo biti dio veće ukrajinske kampanje da se obmane ruske snage prije protuofenzive", navodi ISW. "Drugi ruski vojni bloger primijetio je da postoji povijesni presedan za vojske koje su širile lažne informacije o planovima prije pokretanja iznenadnih ofenziva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:42