RAT U UKRAJINI

Ruski RT objavio razgovor s Hrvatom zarobljenim u Mariupolju. MVEP za Jutarnji: ‘Radimo na rješavanju slučaja‘

RT je objavio i njegovu fotografiju na kojoj je prikazan kako sjedi u prostoriji na nepoznatoj lokaciji

Prizor iz Mariupolja

 Photo by Interior Ministry of the Donetsk People‘s Republic/AFP

Ruska državna televizija RT, propagandni servis u službi Kremlja, objavila je da je njezin novinar Roman Kosarev razgovarao s V. P., za kojeg navode da je hrvatski državljanin koji se, kako tvrde, borio u redovima ukrajinske vojske. Hrvat im je, kažu, rekao da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju te tvrdi kako su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega iz opkoljenoga grada.

RT je objavio i njegovu fotografiju na kojoj je prikazan kako sjedi u prostoriji na nepoznatoj lokaciji.

U Ministarstvu vanjskih poslova nismo uspjeli dobiti znatno više informacija o V.P., ali nam je potvrđeno da je on zarobljen.

- MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije - stoji u izjavi iz Ministarstva.

Sve što je V.P. izjavio za RT treba uzeti s rezervom, budući da je teško vjerovati da je smio slobodno iznositi vlastita mišljenja.

- Napuštali smo Mariupolj, hodali noću pješice 260 kilometara, skrivali se, izbjegavali svaki mogući kontakt... No plan nam je propao kad smo naletjeli na rusku topničku jedinicu, morali smo se predati - izjavio je.

U njegovoj postrojbi bilo je, navodi RT, više stranaca, uključujući i tri britanska državljana. Nekoliko drugih stranaca napustilo je brigadu nedugo nakon što je krajem veljače izbio sukob, tvrdi ruski državni medij.

Hrvat kaže kako se redovima ukrajinske vojske pridružio još 2020. godine. Htio je, navodi, dobiti ukrajinsko državljanstvo nakon što je ondje odslužio trogodišnji ugovor.

- Tad mi se to činilo kao dobra ideja, linija fronte u Donbasu bila je 'stacionarna', a ja u tom trenutku nisam ispalio skoro niti jedan metak - rekao je RT-u Hrvat objašnjavajući kako je htio dobiti ukrajinsko državljanstvo jer se zaljubio u Ukrajinku.

- Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine - dodao je, no nije precizirao kako je uopće završio u Ukrajini.

Svojedobno je pet godina služio i u hrvatskoj vojsci, ali tvrdi kako nema nikakvo pravo borbeno iskustvo.

- Bio sam pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam bio uključen ni u kakve sukobe - rekao je.

Zarobljeni hrvatski državljanin ruskoj državnoj televiziji objasnio je kako je imao vrlo malo izravnog iskustva s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov. Iako je i spomenuta postrojba sudjelovala u bitci kod Mariupolja, njegova brigada, tvrdi on, s njom je imala malo komunikacije, a i zapovjedništvo im je bilo potpuno drugačije.

- Azov sudjeluje u obrani, ali mi imamo odvojenu zapovjednu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu dio ukrajinskih oružanih snaga - rekao je V.P., kako ga citira RT.

- Čuo sam da su oni iz Azova vrlo fašistički nastrojeni i da su nacisti. Također sam čuo o groznim stvarima koje su napravili građanima koje su zatočili, čak su vjerojatno i na nas povremeno pucali. Čuo sam da je među njima mnogo kriminalaca i narkomana. Nisam tome osobno svjedočio, ali vidio sam snimke koje prikazuju grozote koje oni rade. Velika zvjerstva, citira ga RT..

- Više nikad ne bih uzeo oružje u ruke. Ako budem oslobođen, vjerojatno ću se pridružiti nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom Crvenom križu... Dobivanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci bila je pogrešna odluka. Želim preživjeti, želim živjeti... Želim opet biti sa ženom koju sam upoznao u Ukrajini, želim govoriti o istini, o tome kako su se prema meni odnosili moji otmičari... U pritvoru me liječe, dobivam hranu i pružena mi je potrebna medicinska pomoć - rekao je.

Njegova sudbina i dalje ostaje neizvjesna s obzirom na njegovo strano državljanstvo, tvrdi ruski državni medij. Naime, u Donjeckoj Narodnoj Republici, paradržavi čiju neovisnost priznaje samo Ruska Federacija, stranci se uglavnom smatraju plaćenicima, a oni mogu dobiti vrlo teške kazne, uključujući i smrtnu, piše RT.

- Bio sam legitiman borac i pripadnik ukrajinske vojske. Rusi me smatraju zarobljenikom, ali govore da sam plaćenik, da nisam službeno pripadnik ukrajinskih oružanih snaga - kaže.

Prema međunarodnom pravu, borcima se smatraju strani dobrovoljci koji se, na osobnoj osnovi i na vlastitu inicijativu, pridruže oružanim snagama jedne od strana u oružanom sukobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 12:31