VELIKA ISPOVIJEST

Ruski saboteri imali su dva velika cilja, oba su propala za dlaku: ‘Za sve je krivo - vrijeme!‘

Put do graničnog prijelaza bio je raskopan, morali smo ići preko močvarnih polja, rekao je anonimni saboter
 Sergey Bobok/Afp

Ruski državljanin, koji tvrdi da je sudjelovao u napadu na Belgorod u ponedjeljak, u ispovijesti za ruske neovisne novine Novaja Gazeta ispričao je kako je tekla operacija.

"Uoči početka napada vrijeme se pogoršalo, a tlo je bilo jako erodirano. Put do graničnog prijelaza bio je raskopan, morali smo ići preko močvarnih polja. Mnogi automobili su zaglibili, a neki od njih nisu uspjeli ni sudjelovati u daljnjim akcijama. Do granice je došlo desetak automobila i oklopnih vozila te oko 150 ljudi", rekao je neimenovani ruski državljanin, koji nije htio otkriti svoje ime, niti skupine kojoj pripada. Dvije skupine ruskih partizana koje djeluju u Ukrajini - Legija Sloboda Rusiji i Ruski dobrovoljački korpus (RDK) - preuzele su odgovornost za napad na regiju Belgorod.

Kontrolni punkt

Prema riječima anonimnog ruskog državljanina, saboteri su u Rusiju ušli preko graničnog prijelaza Grajvoron. Granični je prijelaz bio dobro utvrđen oklopnim transporterima i teškim mitraljezima. Ali kada su napadači krenuli prema granici tenkovima, ruski branitelji su se razbježali. Nakon zauzimanja kontrolnog punkta, ruski partizani su se podijelili ovisno o zadacima koje su prethodno dogovorili. Jedna grupa je išla od kuće do kuće i upozoravala civile da ostanu u svojim domovima. "Kad je krenula druga grupa, među kojima sam bio i ja, u selima više nije bilo žive duše. Ulice su bile potpuno prazne", kazao je neimenovani sudionik napada, koji napad naziva "racijom".

Ruske snage su se "probudile" tek nekoliko sati kasnije, kad su počele dovlačiti svoje jedinice, topništvo i avijaciju. Sabotere se gađalo iz raketnih bacača Grad, jurišnih zrakoplova Su-25 i borbenih helikoptera. "Počeli su granatirati predgrađe Grajvorona, gdje su se nalazili borci Legije Sloboda Rusiji i RDK, ali i zgrade odjela FSB-a i MUP-a, za koje su pretpostavljali da smo ih zauzeli", dodao je ruski državljanin.

Sudionik "racije" kazao je da u njegovoj grupi ima lakše ozlijeđenih, a da je ruska vojska pretrpjela značajne gubitke. Prema riječima očevidaca, bilo je mnogo civilnih žrtava.

Do glavnoga grada

Na ozbiljan otpor su naišli samo u Grajvoronu. "U selima nas nitko nije pokušao zaustaviti. Prvi ozbiljniji otpor naišli smo tek u Grajvoronu, administrativnom središtu okruga. To je bila prvotna meta. Da su sve naše snage uspjele na vrijeme ući u Rusiju i da smo krenuli prema rasporedu, uspjeli bismo zauzeti Grajvoron i držati ga najmanje tjedan dana", tvrdi ruski saboter. Druga meta bila je zauzimanje vojnog gradića "Belgorod-22". Navodno Rusija tamo drži taktičko nuklearno oružje.

"Mi samo učimo. Naša moć raste. Poboljšat ćemo se. Dogovaramo nove napade. Ako smo ovaj put pokušali zauzeti središte okruga, sljedeći put možemo pokušati doći do glavnoga grada regije. Broj ljudi koji želi pristupiti našim redovima nakon ovakvih akcija naglo raste", kazao je ruski državljanin koji se bori na strani Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:50