DOBILI 13 GODINA

Ruski separatisti u Luhansku izrekli duge kazne zatvora zaposlenicima OESS-a

Optuženi su za špijunažu jer su, kako kažu tamošnje vlasti, prikupljali ‘dokaze o kretanju vojne opreme, oružja i postrojbi‘

Ilustracija

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia

Sud u Luhansku koji kontroliraju Rusi izrekao je u ponedjeljak kaznu zatvora od 13 godina lokalnom zaposleniku OESS-a zbog navodne špijunaže za Ukrajinu, izvijestio je TASS, a prenose svjetske agencije.

Ministarstvo državne sigurnosti Luhanska objavilo je u travnju da je uhitilo dvojicu pripadnika misije OESS-a u regiji, Dmitrija Šabanova i Maksima Petrova, optužujući ih za prenošenje informacija stranim tajnim službama.

"Suci potvrđuju da je Dmitrij Šabanov kriv i osuđuju ga na 13 godina zatvora", objavio je u ponedjeljak Vrhovni sud Luhanska, prenosi Ria-Novosti.

On je prikupljao "dokaze o kretanju vojne opreme i oružja i premještanju postrojbi" od kolovoza 2021. do travnja 2022., po sudu, prenosi dpa.

OESS je odmah odbacio te optužbe i zatražio puštanje svojeg zaposlenika.

Četvorica mjesnih zaposlenika OESS-a uhićena su u Luhansku i Donjecku.

U ponedjeljak je nešto poslije isti sud objavio i presudu protiv Petrova, koji je radio kao prevoditelj za OESS, po ruskim agencijama.

Ministarstvo tvrdi da su Šabanova 2016. regrutirali bivši zaposlenik SBU-a, ukrajinske tajne službe, i agent CIA-e u Ukrajine.

Po separatističkim vlastima, on je počinio "veleizdaju" od kolovoza 2021. do travnja 2022. godine.

Glavna tajnica OESS-a Helga Schmid u ponedjeljak je oštro kritizirala presude dvojici zaposlenika OESS-a.

Oni su bili dio promatračke misije raspoređene na istoku Ukrajine 2014. nakon dogovora koji su omogućili smanjenje intenziteta borbi koje su izbile te godine između separatista koje podržava Moskva i ukrajinskih snaga.

Misija OESS-a napustila je Donjeck i Luhansk nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:31