‘DISKREDITACIJA VOJSKE‘

Ruski školarci potajno snimili antiratne izjave svoje profesorice: Uhićena je, prijeti joj 15 godina zatvora

Studenti su, navodno, bili ljuti što je njihovo planirano sportsko putovanje u Češku otkazano zbog ratnog sukoba

Ilustracija

 Evgeny Odinokov/Sputnik/Profimedia

Ruska profesorica Irena Glen mogla bi se suočiti s kaznom od čak 15 godina zatvora, nakon što su je njezini učenici prijavili policiji zbog navodnih antiratnih komentara - prenosi BBC. Učenici su, naime, potajno snimili profesoricu te snimku predali vlastima.

Prema lokalnim medijima, 55-godišnju profesoricu engleskoga jezika u gradu Penzi policija je uhitila nakon što ju je skupina srednjoškolaca prijavila zbog kritiziranja ruske invazije na Ukrajinu.

Studenti su, navodno, bili ljuti što je njihovo planirano sportsko putovanje u Češku otkazano zbog ratnog sukoba koji je u tijeku, te su o tome zatražili mišljenje profesorice Glen, a potom su potajno snimili njezine komentare te snimku predali nadležnima. Dio snimke tog razgovora objavila je ruska internetska kuća Baza.

- Dok se Rusija ne počne ponašati civilizirano, to će trajati zauvijek. Htjeli su doći do Kijeva, zbaciti Zelenskog - navodno je profesorica rekla na snimci.

Jedan od studenata tada je rekao da "nitko ne zna sve detalje", na što je profesorica Glen odvratila da je pročitala "100, 200 različitih neovisnih izvora" o tom pitanju.

- Imamo totalitarni režim. Svako neslaganje smatra se misaonim zločinom. Svi ćemo otići na 15 godina. A ja ću zbog ovoga otići na 15 godina - navodno je rekla Glen. Drugi mediji navode kako je profesorica također usporedila Rusiju sa Sjevernom Korejom te "izrazila drugačije viđenje rata u Ukrajini od službenog". Učiteljica je potom uhićena i optužena prema ruskom kaznenom zakonu za "diskreditaciju" vojske. Navodno joj prijeti kazna do 15 godina zatvora ili novčana kazna do 60.000 dolara.

Rusija je početkom ožujka uvela oštre kazne za širenje "lažnih vijesti" o vojsci. Naime, ruska Duma usvojila je izmjene zakona kojima se ograničava sloboda izvještavanja oko rata u Ukrajini, te se predviđaju kazne do 15 godina zatvora. Tako se kažnjava širenje "lažnih informacija" koji diskreditiraju rusku vojsku ili podržavaju sankcije. - Vode li laži do ozbiljnih posljedica, prijeti zatvor do 15 godina - objavili su tada iz Dume u svom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:06