UHVAĆEN TAJNI AGENT

Ruski špijun se htio infiltrirati u Međunarodni kazneni sud!? ‘Na to su utrošili puno vremena i novaca‘

Proglašen je nepoželjnom osobom te je sljedećim letom poslan natrag u Brazil, gdje će se suočiti sa sudskim postupkom

Zgrada Međunarodnog kaznenog suda u Haagu

 Vladimir Astapkovich/Sputnik Via Afp

Nizozemska obavještajna služba objavila je u četvrtak da je otkrila ruskog tajnog agenta kako pokušava upotrijebiti lažni identitet da se inflitrira u Međunarodni kazneni sud (ICC) koji istražuje optužbe ratnih zločina u Ukrajini.

Sergej Vladimirovič Čerkasov osmislio je kompleksnu priču koja se proteže nekoliko godina, a sve kako bi pokušao ući u Nizozemsku kao brazilski državljanin u svrhu obavljanja prakse na Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu u travnju.

"Ovo je bila dugogodišnja operacija GRU-a na koju je utrošio puno vremena, energije i novca", rekao je čelnik nizozemske obavještajne agencije Erik Akerboom, koristeći akronim za rusku vojnu obavještajnu službu.

Nije bilo trenutnih reakcija iz Moskve, iako je vlada predsjednika Vladimira Putina u prošlosti nijekala optužbe o špijuniranju kao klevetničku kampanju Zapada protiv Moskve.

Nizozemska obavještajna i sigurnosna služba (AIVD) priopćila je da je muškarac, koji se predstavljao kao Viktor Muller Ferreira, uhićen na nizozemskom aerodromu. Proglašen je nepoželjnom osobom te je sljedećim letom poslan natrag u Brazil, gdje će se suočiti sa sudskim postupkom.

"To jasno pokazuje na što su Rusi spremni - pokušavaju doći do ilegalnog pristupa informacijama unutar ICC-a. Ovo klasificiramo kao najvišu prijetnju", dodao je Akerboom, dodavši da ga je ICC primio na praksu.

Glasnogovornica ICC-a, Sonia Robla, rekla je da je sud zahvalan nizozemskim vlastima za operaciju i otkrivanje sigurnosnih rizika. "ICC uzima ove prijetnje vrlo ozbiljno i nastavit će raditi i surađivati s Nizozemskom", rekla je.

Nije bilo komentara brazilskih vlasti.

"Čerkasov je iskoristio dobro konstruiran lažni identitet kojim je prikrio sve svoje veze s Rusijom generalno, a posebno s GRU-om", rečeno je u priopćenju.

ICC, stalni globalni sud za ratne zločine sa 123 zemlje članice, otvorio je istragu zločina u Ukrajini samo nekoliko dana nakon što je Putin poslao svoju vojsku 24. veljače u zemlju. Istražuje optužbe o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu.

Nizozemci su proteklih godina izbacili više od 20 Rusa optuženih za špijunažu.

Rusija niječe sve optužbe te je na posljednja izbacivanja odgovorila tako što je izbacila 15 zaposlenika nizozemskog veleposlanstva i konzulata iz Moskve i Sankt Peterburga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:00