NAPETOST NA VRHUNCU

Ruski Su-27 sudario se s američkim dronom iznad Crnog mora, SAD poslao oštru prijetnju Putinu

Ovo je prvi put da su ruske i američke letjelice došle u izravni kontakt od početka ruske invazije na Ukrajinu

Vladimir Putin, ruski Su-27, Joe Biden

 Afp/

Incident s dronom nije privukao veliku pažnju ruskih medija

Ruska državna televizija večeras je samo kratko spomenula incident s američkim dronom iznad Crnog mora. Voditelj je pročitao priopćenje ruskog ministarstva obrane bez dodatnih komentara.

Ovo je vjerojatno znak da Moskva želi umanjiti incident, piše BBC.

Ruska vojska nije ni tvrdila da je američki MQ-9 ušao u ruski zračni prostor, samo je tvrdila da je dron "povrijedio" privremeno ograničeno područje zračnog prostora za koje je Moskva rekla da ga je uspostavila za svoju takozvanu "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Glavna priča na državnom informativnom kanalu Rossiya-24 bila je, očekivano, o Vladimiru Putinu. Naime, ruski predsjednik je danas posjetio tvornicu helikoptera u Sibiru.


Ruski veleposlanik: Ne želimo nikakvu konfrontaciju sa SAD-om

Rusija ne želi nikakvu konfrontaciju sa SAD-om, rekao je njen veleposlanik nakon obaranja američke bespilotne letjelice u Crnom moru.

Govoreći nakon sastanka u State Departmentu, Anatolij Antonov je rekao da je imao "konstruktivan razgovor" s pomoćnicom državnog tajnika za Europu Karen Donfried.

Sastanak je uslijedio nakon izjave Pentagona u kojoj se kaže da je ruski mlažnjak nekoliko puta pokušao natočiti gorivo ispred američke bespilotne letjelice u međunarodnom zračnom prostoru prije nego što joj je odrezao propeler. Rusija to niječe.

"Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD-a i Ruske Federacije. Zalažemo se za pragmatične odnose u interesu naroda SAD-a i Ruske Federacije", rekao je Antonov.

image

Sergej Lavrov i Anatolij Antonov

Alexander Shcherbak/Sputnik Via Afp

"Razmijenili smo primjedbe o tom pitanju jer imamo neke razlike u onome što se danas dogodilo. Čini mi se da je to bio konstruktivan razgovor po tom pitanju. Čuo sam njezine primjedbe, nadam se da je razumjela što sam rekao", dodao je Antonov

Na pitanje je li se razgovaralo o ratu u Ukrajini, ruski veleposlanik u SAD-u je rekao: "Ne razgovaramo o ratu u Ukrajini jer u Ukrajini nema rata. Postoji problem specijalne vojne operacije koju provodi Ruska Federacija."

"Svrha i ciljevi ove operacije su kristalno jasni. Mnogo smo puta to već objasnili‘‘, zaključi je Antonov.


Ruski veleposlanik stigao na sastanak u State Department

Ruski veleposlanik stigao je u američki State Department, nakon što je pozvan zbog sudara ruskog borbenog zrakoplova i američke bespilotne letjelice.

Anatolij Antonov sastat će se s pomoćnicom državnog tajnika za Europu Karen Donfried kako bi razgovarali o uništenju bespilotne letjelice.


Čelnik američkog Senata upozorava Putina: Stani prije nego izazoveš eskalaciju

Chuck Schumer, čelnik američkog Senata, upozorio je Vladimira Putina da prestane sa svojim "nepromišljenim" ponašanjem prije nego što izazove "nenamjernu eskalaciju", nakon uništenja američke bespilotne letjelice.

image

Chuck Schumer

Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

Schummer je incident nazvao "još jednim nepromišljenim činom" ruskog predsjednika i njegove vojske.

"Želim poručiti Putinu: Prestanite s takvim ponašanjem prije nego što postanete razlog za nenamjernu eskalaciju", rekao je Schumer.


Pentagon: Radimo na tome da skinemo oznaku tajnosti sa snimke presretanja

Pentagon je na konferenciji za medije objavio da je ruski avion letio blizu američkog drona 30 do 40 minuta prije sudara.

"Prema informacijama koje imam ruski avion je letio uz Reapera 30 do 40 minuta prije nego što su se sudarili zbog čega se dron na koncu srušio", rekao je Pat Ryder, glasnogovornik Pentagona.

image

Su-27

Dycj/Imaginechina Via Afp

Ryder je rekao da SAD izvodi misije u međunarodnim vodama Crnog mora "već neko vrijeme", a riječ je o obavještajnim, nadzornim i izviđačkim misijama. SAD je to radio i prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ryder je otkrio i da Rusi nisu izvukli srušeni dron.

"Ključna stvar tu je da dok presretanja nisu neuobičajena, ovakvo ponašanje ruskih pilota je neuobičajeno i vrijedno žaljenja te opasno", poručio je Ryder koji nije otkrio jeli dron MQ-9 bio naoružan. Ali, rekao je da Ministarstvo obrane radi na tome da skine oznaku tajnosti sa snimke presretanja.


Rusija: Nismo došli u kontakt s američkim dronom

Rusko ministarstvo obrane oglasilo se nakon američkih optužbi priopćenjem u kojem je navelo da ruski avioni "nisu došli u kontakt s američkim dronom" i "nisu upotrijebili oružje".

Ministarstvo je potvrdilo da su ruski avioni poslani kako bi identificirali dron za koji su naveli da je letio "u smjeru granice Ruske Federacije".

"Kao rezultat oštrog manevriranja oko 9.30 (po Moskovskom vremenu) MQ-9 je počeo nekontrolirano letjeti te gubiti visinu nakon čega se sudario s vodenom površinom", navelo je ministarstvo dodajući da su se njihovi avioni sigurno vratili u bazu.

Pat Ryder, glasnogovornik Pentagona, izjavio je da je sukob s ruskim avionom vjerojatno prouzoročio neku štetu na ruskoj letjelici.

"Vidjeli smo ispuštanje goriva ispred drona i potom prilazak letjelici tako blizu da joj je oštećen propeler. Naša je procjena da je to napravilo štetu i na ruskom avionu", rekao je Ryder.


Ruske i američke letjelice došle u prvi izravni kontakt od početka ruske invazije na Ukrajinu

Incident od jutros prvi je put da su ruske i američke letjelice došle u izravni kontakt od početka ruske invazije na Ukrajinu, a zasigurno će povećati tenzije između dvaju zemalja, ocijenio je CNN.

Predsjednik Joe Biden primio je izvješće o incidentu od Jakea Sullivana, savjetnika za nacionalnu sigurnost, izjavio je John Kirby, koordinator za komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a.

"Nije neuobičajeno za ruske avione da presreću američke letjelice iznad Crnog mora", rekao je Kirby, potvrdivši da je bilo još takvih presretanja proteklih tjedana. Međutim, novi incident izdvaja se kada je riječ o "ozbiljnosti, neprofesionalnosti i nesmotrenosti ruskog ponašanja", rekao je Kirby.


Ministarstvo obrane SAD-a: Ruski avion izveo je opasno i neprofesionalno presretanje

Američko ministarstvo obrane zbog događaja nad Crnim morem sazvao je konferenciju za medije na kojoj je general zračnih snaga Pat Ryder ponovio izjavu američkog zapovjedništva u Europi prema kojem je ruski avion izveo "opasno i neprofesionalno presretanje" američkog drona koji je letio međunarodnim zračnim prostorom.

Sjedinjene Države objavile su da će pozvati ruskog veleposlanika na razgovor zbog incidenta s dronom nad Crnim morem. Ned Price, glasnogovornik State Departmenta, rekao je da je američkoj veleposlanici u Moskvi prenio "snažnu poruku ruskom ministarstvu vanjskih poslova", dodajući da su američki dužnosnici brifirali saveznike i partnere o incidentu.

Američki izvori prenose kako je visoki vojni zapovjednik iz NATO-a već izvijestio zapadne saveznike svih 30 članica o incidentu.


Ruski borbeni avion sudario se s američkim dronom iznad Crnog mora

Ruski borbeni zrakoplovi sukobili su američkim dronom iznad Crnog mora. Američki dron tipa Reaper i dva ruska aviona SU-27 letjeli su iznad međunarodnih voda kada je jedan od ruskih aviona namjerno doletio do američke bespilotne letjelice i ispustio na nju gorivo, rekao je američkim medijima neimenovani američki vojni dužnosnik.

Jedan od ruskih aviona potom je oštetio propeler Reapera, koji se nalazi na stražnjem dijelu drona. Zbog oštećenja američka je vojska morala "prizemljiti letjelicu u međunarodne vode Crnog mora".

CNN piše kako ruske i američke letjelice operiraju nad Crnim morem od početka rata, ali ovo je prva ovakva interakcija. Incident bi mogao biti opasna eskalacija u vrlo ozbiljnom trenutku sukoba u Ukrajini.

image

Su-27

Muhammad Haj Kadour/Afp

Američke zračne snage objavile su priopćenje u kojem se navodi da je do bliskog susreta neprijateljskih letjelica došlo oko 7.30 ujutro po lokalnom vremenu. Nekoliko puta prije oštećenja Suhoji su na dron ispuštali gorivo što je, navodi se u američkom priopćenju, "nepromišljeno, loše za okoliš i neprofesionalno". "Incident pokazuje manjak kompetencija uz to što je nesigurno i neprofesionalno", poručile su američke snage.

"Naš dron provodio je rutinsku operaciju u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo i pogodio ruski avion što je rezultiralo sudarom i gubitkom letjelice MQ-9. Ovaj neprofesionalni čin Rusa gotvoo je izazvao rušenje obje letjelice", rekao je general američkih zračnih snaga James B. Hecker, zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi i Africi.

"Pozivamo Ruse da se ponašaju odgovorno i profesionalno. Savezničke letjelice nastavljaju operirati međunarodnim zračnim prostorom", rekao je general Hecker, stoji u priopćenju.

Kako navodi CNN, američko zrakoplovstvo Reapere ima iznad Crnog mora još od prije rata. Špijunske letjelice upotrebljavaju se kako bi nadzirali to područje. Reaper može letjeti na visini od 50.000 stopa, ima senzore i sposobnost prikupljanja podataka te izvođenja duljih izviđačkih letova što ga čini idealnim za praćenje kretanja na ratištu i na Crnom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:35