NESTAJE IM BOGATSTVO

Ruski tajkuni gube milijarde, trojica su na udaru žestokih sankcija: A ovo je tek početak...

Ukupna neto vrijednost 23 milijardera na kraju godine bila je 375 milijardi dolara, a sada iznosi 342 milijarde dolara

Leonid Mikelson, Genadij Timčenko, Boris Rotenberg i Igor Rotenberg (s lijeva na desno)

 Afp

Ukrajinska kriza dotaknula je i najbogatije ruske milijardere. Prema pisanju Bloomberga, njihovo je bogatstvo zbog eskalirajućeg sukoba ove godine palo za oko 32 milijarde dolara. Drugim riječima, ukupna neto vrijednost 23 milijardera na kraju godine bila je 375 milijardi dolara, a sada iznosi 342 milijarde dolara.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je uveo sankcije usmjerene na rusku elitu. Prvi niz sankcija protiv Rusije uvela je i Velika Britanija gdje su bogati Rusi godinama pronalazili utočište, dovodeći posljednjih godina prljavi novac u vezu s korupcijom.

Prvi na popisu milijardera koji je vidio kako mu nestaje bogatstvo je Genadij Timčenko (69) koji se prema Bloombergovu indeksu nalazi na popisu 500 najbogatijih ljudi svijeta. Timčenko je sin sovjetskog vojnog časnika i Putinov prijatelj od ranih 1990-ih. Prema knjizi "Putinovi ljudi" Catherine Belton, Putin i Timčenko poznaju se još od 1980-ih kada su zajedno studirali na Institutu Crvene zastave, tadašnjoj višoj školi ruske špijunske službe KGB (danas Federalna služba sigurnosti, FSB). Timčenko je rekao da je taj podatak "bajka".

Njegovo se bogatstvo procjenjivalo na oko 23,5 milijardi dolara prema Forbesu, dok Bloomberg smatra kako se samo ove godine otopilo za približno trećinu i da je sada težak oko 16 milijardi dolara. Dioničar je brojnih kompanija, uključujući naftno-plinski biznis Novatek i Sibur. Osnivač je investicijske kompanije Volga Group i suosnivač ruskog izvoznika nafte Gunvora. U 2014., nakon ruske aneksije Krima, Obamina administracija uvela je sankcije Timčenku rekavši da Putin ulaže u Gunvor te možda ima pristup Gunvorovim fondovima. Timčenko je nakon uvođenja sankcija izjavio za rusku novinsku agenciju: "Morate platiti za sve u svom životu, čak i za svoje prijateljstvo s predsjednikom".

Milijarderi na udaru sankcija

Popis bogatih milijardera kojima se smanjuje bogatstvo postajat će sve duži kako zapadne zemlje pripremaju nove sankcije, a vrijednosti tržišta, posebno energenata, slabe.

Timčenko nije jedini koji je izgubio zbog pada tržišta energenata. Leonid Mikelson, koji također ima dionice u Novateku, ove je godine izgubio 6,2 milijarde dolara. Neto vrijednost predsjednika Lukoila, Vagita Alekperova, pala je za oko 3,5 milijardi dolara u istom razdoblju, a vrijednost dionica tvrtke pala je za gotovo 17 posto.

Istodobno je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije za pet banaka u zemlji i tri oligarha, uključujući Timčenka. Pet ruskih banaka koje su na meti britanskih sankcija su Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Crnomorska banka. Timčenko je sankcioniran zbog povezanosti s bankom Rossiya u kojoj navodno posjeduje najveći udio. Američko Ministarstvo financija opisalo je banku kao "osobnu banku visokih dužnosnika Ruske Federacije".

Na britanskom popisu sankcioniranih oligarha, uz Timčenka, našli su se još i Boris Rotenberg (65) i njegov nećak Igor (48), čije su se obitelji obogatile kroz najveću tvrtku za gradnju plinovoda i električnih vodova u Rusiji, Strojgazmontaž. Prema Forbesu, Boris vrijedi 1,2 milijarde, a Igor 1,1 milijardu dolara.

Putinovi prijatelji iz djetinjstva

Boris i njegov brat Arkadij Rotenberg (70) Putinovi su prijatelji iz djetinjstva. Njih trojica su partneri u džudu. Boris je glavni dioničar SMP banke koju je osnovao 2001. s Arkadijem. Iste su godine postali partneri u energetskom gigantu Gazpromu. Njihova su djeca studirala na nekim od najprestižnijih britanskih sveučilišta i imaju britansko državljanstvo.

Borisov sin Roman (40), koji je izbjegao sankcije, 2014. stekao je tvrtke koje su prethodno bile u vlasništvu oca i strica. To uključuje tvrtke u Finskoj koje su bile pod američkim sankcijama 2015. godine. Roman posjeduje kuću vrijednu 3,3 milijuna funti u Belgraviji preko tvrtke sa sjedištem na Cipru, a prošli je mjesec postao glavni trener glavnog hokejaškog kluba iz Sankt Peterburga, iako nikada nije profesionalno igrao taj sport.

Igor, Arkadijev sin i Borisov nećak, predsjednik je Upravnog odbora National Telematic Systemsa. Britanska je vlada prilikom najave sankcija rekla da tvrtka "vodi poslove u sektoru prometa koji je od strateškog značaja za vladu Rusije". Braća Rotenberg bila su pogođena američkim sankcijama 2014. zbog veza s Putinom. Američko Ministarstvo financija tvrdilo je da je ruski predsjednik obitelji Rotenberg dodijelio milijarde dolara s Gazpromom i za Olimpijske igre u Sočiju.

Britanske sankcije za tri milijardera znače da će se sva imovina koju posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu zamrznuti, bit će im zabranjeno putovanje u zemlju, a britanskim poslovnim subjektima bit će zabranjeno poslovanje s njima.

U utorak je premijer Boris Johnson u Donjem domu rekao da su sankcije "prvi niz mjera" kao odgovora na prelazak ruskih trupa u dvije separatističke regije. Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je namjeru sankcioniranja svih onih članova ruskog parlamenta koji su glasovali za priznanje Donjecka i Luganska kao neovisnih. Tijekom sljedećih tjedana teritorijalne sankcije koje su već nametnute Krimu proširit će se na te dvije regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:23