PRVA LINIJA

‘Ruski tenkovi nisu loši, ali koliko su ih izgubili... Strašno! Ključna greška dogodila se i prije invazije‘

Rusija se prije početka invazije smatrala možda i najvećom tenkovskom silom na svijetu. Rat je pokazao da priča nije tako jednostavna

Uništeni tenk u Ukrajini; tenk ukrajinski snaga ispaljuje granatu; ruski tenk t-90M; uništeni ruski tenk

 Profimedia/Screenshot: Hanza Tv/

U podcastu ‘Prva linija‘ koji možete gledati na portalu jutarnji.hr i YouTube kanalu Jutarnjeg lista, bavimo se vojnim, obrambenim i sigurnosnim pitanjima s posebnim naglaskom na rat u Ukrajini. Naš stručni sugovornik u ovoj epizodi je Matija Blaće. Video i audio snimku emisije možete naći pri vrhu teksta.


Ako je neko oružje od početka ruske invazije na Ukrajinu bilo u fokusu javnosti, a nerijetko i vojnih analitičara, to su bili tenkovi. Prije 24. veljače 2022. Rusija se smatrala jednom od najvećih, ako li i ne i najvećom tenkovskom silom na svijetu. Koliko su njihovi tenkovi dobri, koje su im mane i nedostaci, koliko su usporedive ukrajinske (i druge) inačice sovjetskih tenkova s ruskima i zašto su ruski gubici tenkova u dosadašnjem tijeku rata bili toliko veliki, raspravili smo sa stručnim sugovornikom Matijom Blaće.


Video snimku podcasta pogledajte ispod


- Tenkovi su rusko glavno ofenzivno oružje, a tako je i bilo i kroz cijeli Hladni rat za vrijeme Sovjetskog Saveza. Današnja ruska doktrina je nastavak sovjetske, a upravo je ona uvjetovala dizajn njihove opreme, a posebno tenkova kojih je na vrhuncu SSSR-u bilo čak 56.000. Naime, sovjetska vojska bila je temeljena na ročnicima i zato su njihovi tenkovi morali biti jednostavni, pouzdani i učinkoviti, čak i nauštrb nekih karakteristika, poput oklopa. Oni su se oslanjali na brojnost kako bi nadoknadili tu kvalitativnu deficijenciju, iako ni to uvijek nije bio slučaj. Postojalo je razdoblje i kad su sovjetski tenkovi bili ispred zapadnih po kvaliteti, objašnjava Blaće.

- Glavne karakteristike ruskih tenkova su da su manji i puno lakši od onih zapadnih. Imaju i vrlo dobro izraženu paljbenu moć (top od 125mm), relativno su dobri što se tiče mobilnosti, ali zato im je oklop općenito gledano slabiji od zapadnih tenkova. U sukobu sa zapadnim tenkovima, u nekim drugim ratovima gdje se istočna tehnika našla nasuprot zapadnoj, ruski su tenkovi prolazili lošije, ističe Blaće, ali napominje da Rusi nikada nisu izvozili svoje najbolje oružje, već su to zadržavali za sebe.

Broj ruskih tenkova

Naš sugovornik kaže da se smatra da je prije invazije Rusija imala oko 3000 operativnih tenkova, od čega je njih cca 2000 bilo T-72, a njih je pak dvije trećine modernizirano na najnoviju B3 varijantu. Oko 400 je bilo T-80, ima i nadograđenih T-64 tenkova i između 350 i 400 T-90 varijanti (od čega stotinjak u najnovijoj M varijanti). Kad je u pitanju najmoderniji ruski tenk, famozna T-14 Armata, Blaće ističe da oni još nisu ušli u masovnu proizvodnju te da ih ima vrlo malo.

- To je vrlo napredan tenk, recimo - ima kupolu koja se robotski kontrolira, ali proizvedeno je svega desetak prototipova. Koliko znamo, nije u operativnom stanju, a pričalo se i da ima problema s motorom i sustavima kontrole paljbe.

No, kako Blaće ističe, Rusi imaju i velik broj tenkova na zalihama.

- Military Balance 2020 kaže da ih ima 10.200, dok su nezavisni analitičari uz pomoć satelitskih snimki izbrojali njih 6 do 7 tisuća. I tvrde da je pola njih u neupotrebljivom stanju. Problem te metode je da se tako ne može izbrojati tenkove u zatvorenim hangarima. Većina pohranjene flote je T-72, ima i T-80, T-62, ali i nekih T-90 koji su proizvedeni devedesetih godina. Tu je pak za Ruse veliki problem da su oni često na otvorenom u Sibiru po 20 ili 30 godina i zbog velike vlage jako korodiraju, kaže Blaće.

Veliki gubici

I dok je ruska tenkovska armija nedvojbeno brojna, od početka invazije veliki su joj i gubici. Portal Oryx, koji gubitke vojne tehnike bilježi prema vizualnim dokazima, kaže da su ih Rusi izgubili više od 1900 (većina toga je uništenih tenkova, ali broje se i oštećeni, napušteni, kao i oni kojih su se dočepali Ukrajinci). Kijev pak tvrdi da su ih Rusi izgubili više od 3600. Blaće smatra da je istina nešto bliža prvoj brojci:

- Oryx koristi najveće standarde u otvorenim izvorima i njihova se brojka koristi kao početna baza jer postoji vizualni dokaz. S druge strane, vlade pretjeruju kada procjenjuju gubitke svojih neprijatelja. No, ukrajinske brojke po pitanju tenkova možda i nisu toliko sulude da su van svih okvira - njih se može uzeti kao neku gornju granicu. Ali čak i 1900 izgubljenih tenkova je zastrašujuća brojka, ističe Blaće.

Upitan o tome zašto Rusi gube toliko tenkova, naš sugovornik ističe da to treba sagledati iz više kuteva:

- Po meni je to pitanje možda i ključno u ratu. Prvo, ruska priprema za rat bila je loša. Njihove kopnene jedinice saznale su za invaziju dan prije - to ih je iznenadilo, logistička priprema je bila loša i nisu bili spremni. Drugo, Rusi su svu težinu stavili na borbene bataljune koji su trebali nadvladati svaku drugu jedinicu - no, tu tranziciju nisu proveli do kraja i kronično im je falilo pješadije. Ročnika i rezervista u prvim danima zapravo nije bilo i tenkovi nisu imali podršku pješadije. Čak i dalje u ratu ruske su tenkovske taktike bile potpuno promašene, što se najbolje vidjelo kod Vuhledara. Nisu ti njihovi tenkovi toliko loši, koliko ih ruska vojska krivo koristi. A tu je i treći uzrok gubitaka, koji leži u tome da Rusi imaju vrlo centralizirani sustav koji je nefleksibilan, kaže Blaće.

Naš sugovornik napominje i da je Rusija bila spremna na ruske oklopne prodore.

- U malim skupinama njihove su zasjede, naročito na početku rata, bile izuzetno učinkovite. Općenito, ukrajinske decentralizirane taktike, sustav koordinacije i korištenja dronova te izviđanje su u kombinaciji s dobrim protutenkovskim oružjima doveli do ruskih gubitaka.

A kako stoje Ukrajinci?

Tenkove u ratu nisu gubili samo Rusi - prema procjenama Oryxa, i Ukrajinci su ih izgubili 479 (četiri puta manje od Rusa). Sa strane Kijeva, čini se da je najveći dio borbe iznio T-64.

- To je u svoje doba bio revolucionarni tenk, namijenjen elitnim jedinicama. Generalno je usporediv sa T-72, ali je problem u stanju modernizacije. Ukrajina ih je imala oko 900, od čega je oko njih pola modernizirano na standard usporediv s ruskim tenkovima. Možda ne najboljima, poput T-90M, ali usporediv barem u paljbenoj moći. Ostali su zastarjeli, kaže Blaće.

Kada su u pitanju sovjetski/ruski tenkovi koje su Kijevu donirale druge zemlje, poput Češke i Poljske, Blaće ističe da se tu također radi o modernijim varijantama.

- U slučaju poljske varijante, P-91 Twardy (Tvrdi) možda je i najnaprednija verzija tenka T-72 koja postoji. Štoviše, kad se gledaju sve nadogradnje, Twardy je potencijalno i najbolji tenk koji se trenutno nalazi u borbama u Ukrajini. No, i ruski T-90M je isto moćan tenk.

Kad su u pitanju vrlo zastarjele verzije tenkova koje se primjećuju na bojištu - kao što je T-62, ili uskoro čak i T-54 i T-55, naš sugovornik ističe da i oni imaju svoju svrhu.

- Vrlo je malo direktnih borbi tenkova. Ako na bojištu nema drugog tenka i najslabiji tenk jako je oružje. Naročito na ovako velikom bojištu gdje ima mjesta na kojima se mogu iskoristiti, kaže Blaće i zaključuje.

- Tenk je i dalje ključan dio ofenzivne snage svake vojske. Oni se koriste u manevarskom ratu, a ovaj dosad to nije bio pa zato nisu došli do tolikog izričaja. Ali da bi tenk bio uspješan mora se stvoriti niz preduvjeta, od podrške pješadije, dronova, modernizacije... u tim uvjetima je izuzetno oružje.


Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:31