PRESUDA U SAD-u

Ruski trgovac oružjem Viktor Bout osuđen na 25 godina zatvora

Bivši pilot Crvene armije smatra se jednim od najvećih svjetskih krijumčara oružja
FILE - This Tuesday Nov. 16, 2010 file photo provided by the Drug Enforcement Administration shows Russian arms trafficker Viktor Bout in U.S. custody after being flown from Bangkok to New York in a chartered U.S. plane. The ex-Soviet officer turned arms dealer faces a mandatory minimum of 25 years in prison at sentencing Thursday, April 5, 2012. (AP Photo/Drug Enforcement Administration, File)
 AP / AP2010

NEW YORK - Rus Viktor Bout (45), proglašen krivim 2011. za krijumčarenje oružja, osuđen je u četvrtak na sudu u New Yorku na 25 godina zatvora.

Bivši pilot Crvene armije, po kojem je napravljen lik koji je utjelovio Nicolas Cage u filmu "Gospodar rata" (Lord of the War) iz 2005. u SAD se smatra jednim od najvećih svjetskih krijumčara oružja.

Sutkinja Shira Scheindlin Bouta je osudila na najmanju predviđenu kaznu od 25 godina zatvora za jednu od točaka optužnice te na po 15 godina za preostale tri točke, ali je odlučila sve spojiti u jedinstvenu kaznu od 25 godina.

"Dvadeset i pet godina, to je dosta", rekla je, nakon što je Bout još jednom u sudnici ustvrdio da je nedužan.

Čitanje presude Viktoru Boutu odgađano je dva puta na zahtjev obrane, koja je tražila više vremena kako bi pripremila zahtjev za oslobađanje svojeg klijenta.

Osuđen je za pokušaj prodaje arsenala pušaka i raketa američkim tajnim agentima iz DEA koji su se predstavljali kao pripanici odmetnutih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC). Uhićen je u Tajlandu 2008. nakon što je, po optužnici, prihvatio ponudu za prodaju tog oružja, kojim su lažni gerilci, kako su mu tvrdili, namjeravali rušiti američke helikoptere koji pomažu kolumbijskoj vojsci u sukobu s FARC-om.

Savezna porota Bouta je 2. studenoga prošle godine nakon trotjednog suđenja proglasila krivim po sve četiri točke optužnice - za urotu s ciljem ubijanja građana SAD, urotu s ciljem ubijanja američkih državnih službenika, urotu s ciljem nabave i prodaje protuzračnih raketa i za urotu s ciljem isporuke oružja terorističkim skupinama,

Boutovi odvjetnici, koji su već najavili žalbu na presudu, ustraju u tvrdnji da on nikad nije imao namjeru prodavati oružje, već je sviojim sugovornicima namjeravao prodati dva teretna zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:16