MOŽE, ALI...

Ruski veleposlanik: Ako BiH uđe NATO, Moskva će proporcionalno odgovoriti. Imamo se pravo braniti

‘Ako se pridružite nekom bloku, čiji je glavni cilj uništenje Rusije, onda mi... imamo pravo da se branimo. Shvaćate li razliku?‘

Igor Kalabuhov

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov najavio je u utorak kako će Moskva "proporcionalno odgovoriti" na moguće članstvo BiH u NATO-u.

U objavi na Facebook stranici ruskog veleposlanstva Kalabuhov je ustvrdio kako Rusija sada nije prijetnja BiH ali je dodao kako se to može promijeniti, ovisno o razvoju događaja u budućnosti.

Polemizirajući s onima koji su na stajalištu kako Rusija dovodi u pitanje pravo BiH da donosi odluke o tome hoće li postati punopravom članicom NATO-a, Kalabuhov je građanima BiH poručio kako to nije točno ali je dodao da Moskva ima pravo odgovoriti na odluke koje smatra neprijateljskim činom.

"Morate shvatiti da u slučaju ako se pridružite nekom bloku, čiji je glavni cilj uništenje Rusije, onda mi... imamo pravo da se branimo. Shvaćate li razliku? Sve dok ne poduzimate mjere protiv nas, osjećamo se opušteno i nemamo potrebu za jačanjem obrane", napisao je ruski veleposlanik.

Potom je elaborirao tezu kako bi "hipotetski" Bruxelles ili Washington mogli odlučiti rasporediti nuklearne projektile na teritoriju BiH što bi neminovno prouzročilo odgovor Moskve.

Izbor BiH da eventualno uđe u NATO, kako je napisao Kalabuhov, jeste slobodan ali to podrazumijeva pravo Rusije da odgovori.

"Molimo vas da nas ne ograničavate u našem pravu da odgovorimo. Naravno, proporcionalno. Dok ne budemo sto posto sigurni u realnost podmuklih planova po uništenju naše zemlje, crveni gumb nitko pritisnuti neće", napisao je ruski veleposlanik u tekstu objavljenom u povodu 10. veljače kojega u Rusiji obilježavaju kao "dan diplomatskog radnika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:28