IGOR KALABUHOV

Ruski veleposlanik protiv članstva BiH u NATO-u: ‘To je unutarnje pitanje BiH i našeg odgovora‘

Kalabuhov je ranije iznio prijetnje da će Moskva "adekvatno odgovoriti" pridruži li se BiH Alijansi

Igor Kalabuhov

 Mladen Dragojlovic/Alamy/Alamy/Profimedia/Mladen Dragojlovic/alamy/alamy/profimedia

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov ponovo se u četvrtak usprotivio mogućem pridruživanju te zemlje NATO-u, a istodobno je kazao kako je rat u Ukrajini Moskvi poslužio da prepozna tko su joj u Bosni i Hercegovini saveznici, a tko neprijatelji.

U intervjuu kojega je u četvrtak objavila agencija Republike Srpske (SRNA) Kalabuhov je ustvrdio kako važeća vanjskopolitička strategija BiH i njen Zakon o obrani, koji članstvo u NATO-u definiraju kako strateški cilj, zapravo nisu obvezujući dokumenti.

"Oni koji zagovaraju NATO put će reći da imaju zakonske odrednice, ali još jednom bih ponovio da je to unutarnje pitanje BiH i našeg odgovora", kazao je Kalbuhov koji je ranije iznio prijetnje da će Moskva "adekvatno odgovoriti" pridruži li se BiH Alijansi.

Sada je o toj mogućnosti govorio nešto blažim jezikom, no pritom je jasno stavio do znanja kako Rusija i dalje smatra da BiH ne treba biti članicom NATO-a, odnosno kako se mora bezuvjetno poštovati stajalište političara iz RS koji se tome protive. Oni su također blokirali odluke kojima bi BiH uvela sankcije Rusiji. Upravo zahvaljujući njima, sugerirao je ruski veleposlanik, Moskva nije uvrstila BiH na popis neprijateljskih država.

"Poštujem sve što kažu predstavnici političkih krugova u BiH, ali imam i ja pravo kazati što mi mislimo o NATO, posebice danas kada je ova alijansa neprijatelj Ruske Federacije", izjavio je Kalabuhov.

Ustvrdio je kako Rusija danas diljem svijeta širi "sliku istine, duhovnosti i pravednosti" što je, po njegovim riječima, problem Zapadu, koji je stoga pokušava uništiti.

Kritičare ruske politike odnosno agresije njegove zemlje na Ukrajinu Kalabuhov je opisao kao demagoge i manipulatore, najavivši kako će on sam odrediti na koji će način s njima komunicirati. Aludirao je time na raniji verbalni sukob s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, kojega je kritizirao nakon što je on otvoreno osudio rusku agresiju na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 10:24