PROTIV ŠIRENJA

Ruski veleposlanik u BiH: ‘NATO je agresivni savez, BiH ne treba biti u njemu‘

Peter Ivancov tvrdi da zapadni saveznici, prije svega SAD, pokušavaju revidirati Daytonski sporazum
sjedište NATO-a u Bruxellesu u Belgiji
 Ilustracija/ALEXANDROS MICHAILIDIS/Alamy/Alamy/Profimedia

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Peter Ivancov poručio je u subotu kako se vlada njegove zemlje odlučno protivi širenju NATO-a i na područje zapadnog Balkana jer taj savez smatra "agresivnim blokom".

U autorskom tekstu koji je objavio banjolučki list "Glas Srpske" blizak režimu Milorada Dodika, ruski je veleposlanik otvoreno rekao kako Moskva nastoji razvijati što bolje odnose s Republikom Srpskom, ali je ustvrdio kako to ne čini na štetu nekog drugog u BiH, a zapadne saveznike, prije svega SAD, optužio je kako pokušavaju revidirati Daytonski sporazum i time narušiti ravnotežu između dva enititeta i tri konstititutivna naroda.

Potvrdivši kako je Rusija protiv toga da BiH postane članicom NATO-a, Ivancov se kao na dodatni argument za to pozvao i na činjenicu da o tome nema pune suglasnosti unutar same BiH jer se približavanju savezu protive vlasti RS.

Zbog blokada iz RS, BiH je tek prošle godine uspjela dobiti aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u i to nakon čekanja koje je potrajalo gotovo deset godina koliko su vlasti u Banjoj Luci odbijale dopustiti uknjižbu vojne imovine na državu.

U RS-u su u tim blokadama imali punu potporu Rusije, a veleposlanik Ivancov sad je okvalificirao NATO kao "agresivni vojno-politički blok koji stvara podjele u Europi i podriva općeeuropsku stabilnost i sigurnost".

Ciljajući na publiku iz reda bosanskih Srba, ruski je veleposlanik poručio kako je NATO iz svojih egioističnih političkih interesa, kršeći međunarodno pravo, bombardirao gradove te osiromašenim uranijem komntaminirao Balkan.

- Pokušaji da se 'progura' integracija BiH u NATO kojima se podrivaju temelji funkcioniranja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima dovode u pitanje sigurnost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja-jamaca mirovnog sporazuma ima pravo i obvezu na to ukazati i raditi u korist bezuvjetnog pridržavanja daytonskih načela - napisao je Ivancov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:29