KAKO ĆE PUTIN UZVRATITI?

Ruski vojni analitičar blizak Kremlju: ‘Odgovor na raznošenje mosta trebao bi biti razoran‘

Udar na Kerčki most ozbiljno je poniženje na rođendan Vladimira Putina

Napadnut Kerčki most

 AFP

Napad na most koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom direktna je poruka i udar na ruskog predsjednika Vladimira Putina koji ga je slavodobitno otvorio 2018. godine, i to vozeći kamion s jednog njegova kraja na drugi.

Kako će Putin reagirati na uspješan ukrajinski udar najveće je pitanje. Sa svoje strane, Ukrajinci su pokazali da se ne boje, čak ni njegovih nuklearnih prijetnja, a ostvarili su veliku propagandnu pobjedu i stvorili novi razlog za vjeru da bi Ruse mogli odgurnuti iza linija koje su postojale krajem veljače, kada je počeo veliki sukob.

"Odgovor na raznošenje mosta trebao bi biti razoran. To nije pitanje osvete, nego kazna i sposobnost nas kao države da odgovorimo na terorističke udare", napisao je ruski vojni analitičar blizak Putinu Jurij Kotjonok. Nije bio jedini unutar Rusije koji je pozvao na žestok odgovor.

Jurij Podoljaka, popularni ruski vojni bloger, smatra da je udar na most uvod u glavni napad na jugu Ukrajine. "Ako idućih dana Ukrajina ne potone u mrak i ako se ne izvedu napadi na mostove preko Dnjepra, osobno ću to vidjeti kao znak epskog podbačaja", napisao je bloger. Vladimri Rogov, proruski dužnosnik u okupiranom dijelu Ukrajine, poručio je da "ukrajinski teroristi moraju biti uništeni". Čak je objavio kartu s koordinatama ciljeva koje bi Rusija trebala gađati.

S druge strane bojišnice Ukrajinci su slavili, rugajući se ruskom predsjedniku i spominjući "skupi rođendanski poklon". "Raketna krstarica Moskva i Krimski most - dva ozloglašena simbola ruske moći na ukrajinskom Krimu - srušeni su. Što je sljedeće?", poručilo je ukrajinsko ministarstvo obrane dok je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, napisao: "Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je Rusija okupirala mora biti protjerano", te je istaknuo da je to tek početak.

Istovremeno je stigla vijest da je ruski teretni vlak u Ilovajsku u Donjeckoj oblasti potresla snažna eksplozija. "Okupatori sada imaju velikih problema s opskrbom s obje strane", komentirao je taj incident Petro Andrušenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja.

Panika na Krimu

Putin je, potvrdili su njegovi suradnici, naredio da se oformi posebna istražna komisija te poslao ministre na mjesto događaja.

Uspješan napad na Kerčki most ima najmanje dva benefita za ukrajinsku stranu: udar sije kaos, hraneći rasulo u ruskoj vojsci, a ozbiljno kida i opskrbne linije ruske vojske, važne za nastavak ratovanja u Ukrajini.

Da je nastao kaos vidljivo je bilo i po gužvama koje su se vrlo brzo stvorile oko benzinskih stanica na anektiranom poluotoku iako su tamošnje vlasti tvrdile da goriva ima za 40 dana. Navodno su krimski stanovnici dobili i naredbu da mogu kupovati samo tri kilograma namirnica dnevno, kako bi se izbjeglo panično pražnjenje polica u trgovima.

Dragulj u kruni

Ako je tko poželio napustiti "dragulj u Putinovoj kruni", slijedeći primjer 38.000 vozila koja su u jednom danu prešla preko mosta u smjeru Rusije u kolovozu, nakon eksplozija u krimskoj vojnoj bazi Saki, pitanje je kada će to sada moći najranije učiniti.

Međutim, ruska strana objavila je da je kamion bomba uništio samo jednu sekciju 18 kilometara dugačkom mosta. Neki krimski zastupnici požurili su istaknuti da je jedan dio preživio eksploziju te će cijeli most vrlo brzo biti vraćen u funkciju. Postavlja se pitanje kako je kamion s eksplozivom dospio na most. Budući da su Ukrajinci odavno poručili da idu do kraja - a to je poluotok Krim - ruska je strana pojačala obranu prometne i opskrbne žile kucavice. Vojne analize spominjale su i posebno trenirane delfine na ulazu u pomorsku bazu Sevastopolj, čija bi zadaće trebale biti patroliranje i "proturonilačke" akcije.

Poznato je da se proteklih tjedana, s napredovanjem ukrajinske vojske na jugu prema Hersonu, pojačao vojni promet putem mosta prema Krimu, a tenkovi i druga artiljerijska oprema slijevali su se iz Krima prema prvim linijama u Hersonskoj oblasti. Osim toga, pojačane su mjere za zaštitu mosta koji je tu opskrbu omogućavao. Snimljeni su tako brodovi-mamci s radarskom opremom i vježbe za stvaranje dimne zavjese, pisao je ovih dana New York Times.

Oštećenje mosta trebalo bi svakako pomoći ukrajinskoj protuofenzivi jer je Krim ključan za dostavu goriva, opreme i municije ruskim jedinicama na bojišnici.

Ukrajinski dužnosnici u satima nakon udara nisu željeli potvrditi da ga je organizirala njihova služba sigurnosti, ali Ukrajina nema praksu preuzimati odgovornost za slične udare. "Sve što mogu reći je da je mostom prolazio konvoj s gorivom namijenjen ruskim vojnicima na jugu Ukrajine", izjavio je anonimno nadležni ukrajinski dužnosnik. No, tijekom poslijepodneva dužnosnik ukrajinske vlade, koji je želio ostati anoniman, rekao je za Washington Post da iza napada na Kerčki most na Krimu stoje ukrajinske specijalne službe.

Jedan od benefita udara na most, možda i najmiliji ukrajinskim braniteljima, je taj što se napad dogodio dan nakon Putinova rođendana, a most je jedno od velikih predsjednikovih postignuća. Stotinu se godina razgovaralo o tome kako bi Krim trebalo mostom povezati s ruskim kopnom, no tek je aktualni ruski predsjednik realizirao tu ideju, ne obazirući se na teškoće prilikom konstrukcije i cijenu od četiri milijarde dolara koje su u njega upumpane.

Priređujući veliku predstavu, Putin se prvi provozao u kamionu s jedne na drugu stranu mosta, dok su Amerika i zapadni saveznici kiptjeli zbog kršenja međunarodnog prava. Današnji događaj zasigurno je razbjesnio 70-godišnjeg ruskog predsjednika.

Poniženje je tim veće zato što je ruska strana prije nekoliko mjeseci tvrdila da je nemoguće napasti most. On je, tvrdili su, zaštićen na 20 različitih načina, među ostalim ga od ronioca čuvaju spomenuti trenirani ruski dupini.

"Velika prednost za Ukrajince na terenu"

"Eksplozija na mostu iznimno je postignuće koje će Ukrajini dati prednost na bojnom polju. Taj most jedina je poveznica između Rusije i Krima koja ne prolazi kroz Ukrajinu", rekao je vojni analitičar Michael Clarke za Sky News.

Prije izgradnje spomenutoga mosta, dvije zemlje povezivao je samo manji trajekt.

"Sada će se Rusi morati opskrbljivati morem do Mariupolja. To će Ukrajini dati dva do tri tjedna prednosti", dodao je.

Napad na most predstavlja i veliko simbolično poniženje za Moskvu.

"Putin je otvorio most, uz veliku pompu 2018. Ideja je bila način da se kaže - Ovo je rusko".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:02