RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ruski vojni bloger poginuo u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu: ‘Često je kritizirao rat u Ukrajini‘

Pratimo najvažnije događaje ratnih zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Eksplozija u Sankt Peterburgu

 Screenshot Twitter/

Ključni događaji:

- Blinken od Lavrova zatražio hitno oslobađanje američkog novinara

- Ukrajinska vlada navodno je odlučila da ukrajinski sportaši moraju bojkotirati natjecanja s ruskim ili bjeloruskim sudionicima na Olimpijskim igrama

- Wall Street Journal traži hitno oslobađanje novinara uhićenog u Rusiji

- Zelenski: Rusko predsjedanje Vijećem sigurnosti "potpuna propast" institucije

- započelo je redovito novačenje u rusku vojsku

- poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve osuđen na kućni pritvor


Ruski vojni bloger poginuo u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu

Poznati ruski vojni bloger Vladlen Tatarski poginuo je u nedjelju u eksploziji u kafiću u drugom po veličini ruskom gradu, Sankt Peterburgu, potvrdilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Kao posljedica incidenta, jedna je osoba umrla. Radi se o vojnom blogeru Vladlenu Tatarskom. Šesnaest osoba je ranjeno", objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Tatarski, čije je pravo ime Maxim Fomin, imao je više od 560.000 pratitelja na Telegramu i bio je jedan od najpoznatijih vojnih blogera, dajući često kritičke komentare na račun ruskog rata u Ukrajini.

Do eksplozije je navodno došlo u kafiću čiji je vlasnik nekoć bio Jevgenij Prigožin, utemeljitelj privatne vojske Wagner koja se za Rusiju bori u Ukrajini.

Zasad se ne zna tko je odgovoran za eksploziju.


Blinken od Lavrova zatražio hitno oslobađanje američkog novinara

Američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju je u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim pozvao na "hitno" oslobađanje američkog novinara uhićenog ovaj tjedan u Rusiji pod sumnjom za špijunažu, na što mu je Lavrov odgovorio da je neprihvatljivo politizirati taj slučaj.

Blinken je "izrazio veliku zabrinutost Sjedinjenih Država zbog neprihvatljivog ruskog uhićenja američkog novinara Evana Gershkovicha", rekao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

"Američki državni tajnik pozvao je na njegovo hitno oslobađanje" te je zatražio da se istodobno pusti još jedan Amerikanac, Paul Whelan, kazao je Patel.

Ruski ministar vanjskih poslova kazao je Blinkenu kako je neprihvatljivo da Washington politizira slučaj novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha, koji je pritvoren i optužen za špijunažu u Rusiji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako je Lavrov rekao Blinkenu u telefonskom razgovoru da će sudbinu Gershkovicha odrediti sud.

Ponovio je tvrdnju ruskih vlasti, koje javno nisu iznijele nikakve dokaze, da je novinar prošli tjedan uhvaćen "na djelu".

Blinkenu je skrenuta pozornost na potrebu poštivanja odluka ruskih vlasti, donesenih u skladu sa zakonom i međunarodnim obvezama Ruske Federacije", priopćilo je rusko ministarstvo.

"Istaknuto je kako je neprihvatljivo da dužnosnici u Washingtonu i zapadni mediji dižu buru zbog ovog slučaja s jasnom namjerom da mu daju politički kolorit."

Ruska je strana objavila da je razgovor inicirao Blinken.

Ruska sigurnosna služba (FSB) u četvrtak je izvijestila da je uhitila Gershkovicha, optuživši ga za prikupljanje informacija o ruskoj obrambenoj tvrtki koje su smatrane državnom tajnom.

Wall Street Journal oštro je demantirao da je Gershkovich špijunirao, a Bijela kuća je optužbu za špijunažu, za koju je predviđena zatvorska kazna do 20 godina, nazvala "smiješnom".


Američki institut: ‘Zimska ofenziva Rusa u Ukrajini nije uspjela‘

Zimska ofenziva ruske vojske u istočnoj Ukrajini "nije uspjela postići cilj Kremlja da do 31. ožujka zauzme administrativne granice Donjecke i Luganske oblasti", izvijestio je u nedjelju američki Institut, a britansko izvješće veliku smrtnost ruskih vojnika pripisuje, između ostaloga, i alkoholu.

To je rašireno stajalište među ruskim, ukrajinskim i zapadnim izvorima, objavio je američki Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu. ISW dodaje da se među ruskim vojnim blogerima sve više nagađa da bi Rusija uskoro mogla reorganizirati svoje visoko vojno zapovjedništvo s obzirom na neuspjelu ofenzivu.

Načelnik ruskoga Glavnog stožera Valerij Gerasimov, u siječnju imenovan na čelo postrojbi u ratnoj regiji, nije ispunio očekivanja predsjednika Vladimira Putina, piše u izvješću ISW-a.

image
Genya Savilov/Afp

Evidentirane su i razlike unutar ruskog zapovjedništva u pogledu toga treba li nastaviti ofenzivu oko Bahmuta i Avdijivke ili se prebaciti na većinski obrambenu poziciju.

Pojavile su se i optužbe po kojima "neimenovani akteri možda pokušavaju nastaviti ofenzivu iz osobnih razloga, umjesto da zauzmu racionalan pristup problemu", zamijetio je ISW.

Ruski vojni blogeri smatraju da se nad Bahmutom i Avdijivkom mora uspostaviti kontrola zbog pripreme za planiranu ukrajinsku ofenzivu koja se očekuje ovoga mjeseca.

Nedavno je Moskva pojačala kritike na račun ruskoga vojnog vrha pa bi komentari ultranacionalista mogli, kao i ranije, utjecati na Putinove odluke.

Alkohol i drugi uzročnici visoke smrtnosti

Novoosnovani "Klub gnjevnih domoljuba" u videosnimci je kritizirao korupciju u vojnome vodstvu i među moskovskom elitom te pozvao da se poduzmu odgovarajuće mjere.

Istodobno je britansko ministarstvo obrane u nedjelju, u redovitom izvješću o ratu, objavilo da bi pretjerana konzumacija alkohola mogla biti uzrok brojnih smrti ruskih vojnika u Ukrajini.

"Od početka invazije na Ukrajinu, Rusija broji 200.000 žrtava, no manji dio smrtnih slučajeva može se pripisati uzrocima koji nemaju veze s borbama".

image
Evgeny Biyatov/Sputnik/Profimedia/Evgeny Biyatov/sputnik/profimedia

Ministarstvo podsjeća na nedavno izvješće ruskog kanala za vijesti Telegrama koji navodi da je "ekstremno velik" broj incidenata, zločina i smrti među ruskim vojnicima povezan s pretjeranom konzumacijom alkohola.

"No s obzirom na to da je konzumacija velikih količina alkohola u većem dijelu ruskog društva raširena pojava, ona se dugo prešutno smatrala prihvaćenim dijelom vojničkoga života, čak i za vrijeme borbenih operacija", stoji u izvješću.

Ministarstvo je navelo i ostale uzroke smrti među vojnicima, a nije riječ o pogibiji u borbi. To su, među ostalim, loše rukovanje oružjem, prometne nesreće i hipotermija, a ruski zapovjednici posebno štetnim za borbenu učinkovitost smatraju raširenu zloupotrebu alkohola.

Britanski ministarstvo svakodnevno od početka invazije objavljuje ažurirane podatke na temelju informacija svojih obavještajnih službi.

Moskva njihove izvještaje smatra dezinformacijama.


U ruskom granatiranju ukrajinskog grada 6 ubijenih, 8 ranjenih

U ruskom granatiranju grada Kostjantinivke na istoku Ukrajine u nedjelju ujutro ubijeno je šest civila, a osam ih je ranjeno, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik.

Grad Kostjantinivka, u kojemu je prije rata živjelo oko 70.000 ljudi, smješten je 20 km zapadno od Bahmuta, epicentra borbi koje traju najmanje osam mjeseci dok ruske snage pokušavaju zauzeti grad.

"Rusi su žestoko granatirali grad Kostjantinivku", rekao je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Kazao je i da je u granatiranju oštećeno 16 stambenih zgrada, osam privatnih kuća, dječji vrtić i jedna administrativna zgrada.

Jermak je priložio i fotografije koje pokazuju djelomično uništene zgrade i kratere od eksplozija.

Reuters nije uspio provjeriti autentičnost fotografija niti broj žrtava iz neovisnih izvora.


ISW: Ruska zimska ofenziva nije postigla cilj

Ruska zimska ofenziva nije uspjela postići cilj Kremlja da zauzme Donbas do 31. ožujka, objavio je Institut za proučavanje rata u svojem najnovijem izvješću, pozivajući se na ruske, ukrajinske i zapadne izvore.

Načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov objavio je 22. prosinca da će ruske snage svoje napore usmjeriti zauzimanju cijele Donjecke oblasti. Nakon toga je pokrenuta zimska ofenziva početkom veljače.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva napisalo je u svojem izvješću od 1. travnja da je 80 dana kasnije jasno da Gerasimovljev projekt nije uspio.

Ruski vojni blogeri izražavaju zabrinutost zbog sposobnosti ruskih snaga da završe svoje ofenzivne operacije u Bahmutu i Avdiivki u Donjeckoj oblasti prije očekivane protuofenzive Ukrajine, za koju blogeri predviđaju da će se dogoditi između pravoslavnog Uskrsa 16. travnja i sovjetskog Praznika rada 9. svibnja, piše ISW.


Bojkot sportskih natjecanja s ruskim i bjeloruskim sportašima

Ruski rat protiv Ukrajine odnio je živote 262 ukrajinska sportaša i uništio 363 sportska objekta, rekao je u subotu ministar sporta zemlje Vadim Hutsait, tvrdi Reuters.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi broj poginulih ukrajinskih sportaša niti koliko je objekata uništeno.

Nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022., brojni ukrajinski sportaši nacionalne razine dobrovoljno su uzeli oružje u ruke kako bi branili svoju zemlju.

Među poginulima samo ove godine bili su umjetnički klizač Dmitro Šarpar, koji je poginuo u borbi u blizini Bahmuta, i Volodimir Androščuk, 22-godišnji prvak u desetoboju.

Sastajući se s gostujućim predsjednikom Međunarodne federacije gimnastike, Morinarijem Watanabeom, Hutsait je rekao da nijedan sportaš iz Rusije ne bi trebao nastupiti na Olimpijskim igrama ili drugim sportskim natjecanjima.

"Svi oni podržavaju ovaj rat i posjećuju događaje koji se održavaju u znak podrške ovom ratu", rekao je Huttsait, prema transkriptu na web stranici predsjednika Volodimira Zelenskog.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) preporučio je postupni povratak ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja kao neutralnih, ali još nije odlučio o njihovom sudjelovanju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Ukrajina je u petak rekla da njezinim sportašima neće biti dopušteno sudjelovati u kvalifikacijama za Igre 2024. ako se budu morali natjecati protiv Rusa, što je odluka koju je MOO kritizirao.


Wall Street Journal traži hitno oslobađanje novinara uhićenog u Rusiji

Iz američkih novina Wall Street Journal u subotu su zatražili hitno oslobađanje Evana Gershkovicha, dopisnika iz Moskve, kojeg je uhitila ruska sigurnosna služba FSB pod sumnjom da je špijunirao.

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

"Evanov slučaj je opaka uvreda slobodnom tisku i trebao bi izazvati bijes kod svih slobodnih ljudi i vlada diljem svijeta", stoji u objavi tih novina na Twitteru.

Ruska sigurnosna služba (FSB) priopćila je ranije (u četvrtak) da je dopisnik američkog Wall Street Journala Evan Gershkovich pritvoren u gradu Ekaterinburgu pod sumnjom u špijunažu.

U priopćenju koje je prenio Interfax, FSB je naveo da je "zaustavio ilegalne aktivnosti američkog državljanina Gershkovicha Evana, rođenog 1991., dopisnika moskovske podružnice američkih novina Wall Street Journal, akreditiranog u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, osumnjičenog za špijuniranje za interese američke vlade".

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve osuđen na kućni pritvor

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit Pavle iz crkve koja je navodno povezana s Moskvom, osuđen je na kućni pritvor u subotu nakon saslušanja na temelju optužbi da je veličao ruske snage i poticao vjerske podjele, objavila je Crkva.

Kijev je dao naredbu pripadnicima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napusti samostan Kijevsko-pečerske lavre jer je smatra proruski nastrojenom i suradnicom Moskve, a što UPC opovrgava.

U izjavi UPC navodi da je sud naredio mitropolitu Pavlu da nosi elektroničku narukvicu.

Novinske agencije Interfax Ukraine i Ukrinform prenose da je Pavlo dobio 60 dana kućnog pritvora.

Prema ukrajinskim sigurnosnim službama mitropolit je osumnjičen da je "opravdao oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i veličao njezine sudionike", kao i da je "narušio ravnopravnost građana na temelju njihove rase, nacionalnosti i vjere".

"Nisam išta učinio. Vjerujem u politički poredak", rekao je Pavlo novinarima nakon odluke suda.

Ranije u subotu kada su ga privodili mitroplit Pavlo je rekao da "osuđuje sve pokušaje protiv naše države i ono što su Rusija (i Vladimir) Putin učinili je neopravdano".

Tužiteljstvo kaže da su kućni pritvor i elektronički nadzor mjere opreza i da će se sudski postupak nastaviti.

Ukrajinske vlasti privele su i ispitale mitropolita Pavla tri dana nakon što su on i njegovi redovnici dobili obavijest o iseljenju iz samostana usred sukoba između Ukrajine i Rusije.

Samostan Kijevo-pečerska lavra iz 11. st., na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, sjedište je UPC-a koja je do ruske invazije u veljači 2022. bila u nadležnosti Moskovske patrijaršije.

Ta je Crkva u svibnju proglasila raskid veza s Ruskom pravoslavnom crkvom čiji je patrijarh Kiril svesrdno branio rat protiv Ukrajine. No vlada u Kijevu misli da je ta Crkva zapravo ovisna o Moskvi.

Ukrajinske vlasti su naredile redovnicima da najkasnije do srijede isele iz samostana, što su oni odbili učiniti.

Većina ukrajinskih pravoslavaca pripada zasebnom ogranku, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, osnovanoj prije četiri godine ujedinjenjem ogranaka neovisnih od Moskve.


Zelenski: Rusko predsjedanje Vijećem sigurnosti "potpuna propast" institucije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je rotirajuće predsjedanje Vijećem sigurnosti koje je 1. travnja preuzela Rusija "apsurdno" i pokazuje "potpunu propast" institucije.

Ranije u subotu ukrajinski dužnosnici oštro su se usprotivili ruskom predsjedanju, proceduralnoj jednomjesečnoj dužnosti, nazivajući je "najgorom prvotravanjskom šalom" i "pljuskom međunarodnoj zajednici" te podsjetili da je zadnji put Rusija predsjedala u veljači 2022. kada su njezini vojnici izveli potpunu invaziju na Ukrajinu.

"Nažalost, to su .. očito apsurdne i razorne vijesti", rekao je Zelenskij u večernjem obraćanju naciji.

Ruske bombe usmrtile su u petak petomjesečnog dječaka, rekao je ukrajinski predsjednik.

"A istodobno Rusija predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a. Teško je zamisliti nešto apsurdnije što ilustrira potpunu propast takvih institucija", rekao je.

Kremlj je rekao u petak da planira "obaviti sve zadaće" koje mu pripadaju predsjedanjem.

Sjedinjene Države u četvrtak su pozvale Rusiju da "postupa profesionalno" kada bude obnašala tu ulogu i kazale da je one neće blokirati.

Stalne članice Vijeća sigurnosti su uz SAD i Rusiju još Velika Britanija, Francuska te Kina i raspolažu pravom veta.

Vrijeme je za opću preobrazbu globalnih institucija, uključivo Vijeća sigurnosti, poručio je Zelenski.

"Reforma je očito nužna kako bi se spriječilo da teroristička država i bilo koja druga država koja želi postati teroristička - uništi mir", poručio je Zelenski.

Ranije u subotu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ocijenio je da je rusko presjedanje "najgora prvotravanjska šala", "pljuska međunarodnoj zajednici" i "snažan podsjetnik da nešto nije u redu s načinom funkcioniranja međunarodne sigurnosne arhitekture".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak poručio je da je riječ o "još jednom silovanju međunarodnog prava... Entitet koji vodi agresivni rat, krši norme humanitarnog i međunarodnog prava, uništava povelje UN-a, negira nuklearnu sigurnost, ne može predvoditi ključno svjetsko sigurnosno tijelo".

Predsjednik Zelenski prošle je godine kazao da Vijeće sigurnosti treba reformirati ili rasformirati i optužio je to tijelo da nije poduzelo dovoljno koraka za sprječavanje ruske invazije.

Također je pozvao na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti.


Započelo redovito novačenje u rusku vojsku

Uobičajeno proljetno upućivanje vojnih poziva započelo je u Rusiji u subotu, izvijestio je portal RBK, pozivajući se na dekret predsjednika Vladimira Putina, prenosi dpa.

Prema Vladimiru Cimljanskom, kontraadmiralu Glavnog stožera, pozvano je oko 147.000 od 700.000 potencijalnih ročnika.

Nitko od pozvanih neće se boriti u Ukrajini, ustvrdio je.

Prva od dvije ovogodišnje kampanje za novačenje trajat će do 15. srpnja.

Ruski muškarci u dobi od 18 do 27 godina moraju odslužiti vojni rok u trajanju od najmanje godinu dana.

Cimljanski je u petak rekao da će se prvi put pozivi iz oblasnih vojnih ureda sad slati i elektronski.

Obavijesti su se tradicionalno dijelile poštom, a tako će se i nastaviti tamo gdje elektronska dostava nije moguća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:17