INCIDENT

Ruski vojni brod na Pacifiku zaprijetio da će se zabiti u američki razarač

Ruski je brod nastavio patrolirati područjem, a na teren je poslano i pojačanje u vidu ruske ratne korvete
Ilustracija
 AFP

Ruski vojni brod na Pacifiku zaprijetio je uništenjem američkom razaraču, javlja Guardian navodeći kako se radi o rijetko zabilježenom, ali vrlo opasnom incidentu.

Navode kako je ruski razarač Admiral Vinogradov zaprijetio američkom brodu USS John S. McCain, zbog, kako tvrde, nezakonitih operacija u Japanskom moru na ruskom teritoriju.

Američka mornarica priopćila je da je njihovo plovilo bilo u međunarodnim vodama, dok Rusija tvrdi da se brod u neutralne vode povukao tek nakon prijetećih poruka.

Guardian podsjeća kako Rusija i SAD imaju naviku međusobno se provocirati morskim i zračnim putem, pa tako SAD redovito šalje izviđačke avione u misije kojima presreće ruske bomabredere, dok druga strana tvrdi kako je to izuzetno opasno. No, incidenti na moru nisu tako česti kao u zraku. Pogotovo je rijetkost, što se sada dogodilo, da jedan brod zaprijeti drugome da će se zabiti u njega.

'Zastrašivanje i ucjene'

U siječnju je ruski vojni brod došao relativno blizu američkom razaraču, a SAD se požalio kako su se pritom ponašali izuzetno agresivno. Druga situacija u kojoj je umalo došlo do sudara bila je 2019. nedaleko Filipina, kada su se sukobili ruski razarač i američki nosač raketa.

U utorak Rusija je priopćila kako je njihova pacifička flota pratila američki razarač koji je u 3:17h po GMT-u ušao dva kilometra u dubinu ruskog teritorija.

- Sjedinjene Američke Države neće se nikad pokoriti radi zastrašivanja i ucjena, ili zbog nelegitimnih zahtjeva poput onih koje postavlja Rusija kada je morska granica u pitanju - izjavio je poručnik Joe Keiley, glasnogovornik Sedme flote. Dodao je kako su ruske optužbe lažne.

List ističe kako američki brod kasnije nije pokušavao ulaziti u ruske vode. Ruski je brod nastavio patrolirati područjem, a na teren je poslano i pojačanje, odnosno ruska ratna korveta. Navodi se kako je najnoviji incident nastavak loših diplomatskih i vojnih odnosa između SAD-a i Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:04