DRŽE IH ZATOČENE

Ruski vojnici odbili se boriti nakon što su zapovjednici ‘pobjegli kao štakori‘: ‘Ostavili su ih same da ginu...‘

Stotine ruskih vojnika drže zatočene u podrumu jer su se odbili boriti

Ilustracija, ruski vojnici

 Vitaliy Ankov/Sputnik/Profimedia/Vitaliy Ankov/sputnik/profimedia

Ruski vojnici u Ukrajini navodno su odbili boriti se nakon što su njihovi zapovjednici "pobjegli kao štakori" s prve crte, piše Newsweek.

Telegram kanal neovisne novinske kuće na ruskom jeziku Astra izvijestio je u utorak da je njegove novinare kontaktirala Evgenija, supruga mobiliziranog vojnika Evgenija P, koja je rekla da su zapovjednici njegove jedinice njemu i njegovim ozlijeđenim suborcima naredili napad u istočnoj Ukrajini, ali su odustali kad su se našli pod teškim ukrajinskim granatiranjem.

Evgenij P. navodno je zadobio ozljede od šrapnela u svibnju u blizini grada Bahmuta dok se borio s 27. zasebnom gardijskom motostreljačkom brigadom, ali nije mu pružena pomoć nakon što je poslan u bolnicu. Poslan je kući na mjesec dana na "rehabilitaciju" i preraspoređen da se bori u Ukrajini.

Ti su vojnici "odvedeni u smjeru Svatova" u istočnoj Ukrajini i "ostavljeni u šumi bez sredstava za život". Kad se postrojba našla pod vatrom, “zapovjednici, starješine satnije i svi koji su tamo bili zaduženi samo su pobjegli kao štakori, ostavljajući dečke same da ginu pod granatama”.

Nakon što su se odbili boriti, Evgenija P. i njegove kolege vojnike navodno su okupili njihovi zapovjednici i zatočili u podrumu u selu Zaitsevo u ukrajinskoj regiji Donbas.

Telegram kanal Astra, koji je projekt neovisnih ruskih novinara, ranije je objavio da se 300 mobiliziranih Rusa drži u podrumu u Zaitsevu jer su se odbili vratiti na bojišnicu.

Evgenij P. je suprugu izvijestio o incidentu 18. rujna, a nakon toga je izgubila kontakt s njim.

Ovo nije prvi izvještaj u kojem se navodi da su ruski zapovjednici pobjegli iz bitke u Ukrajini. U studenom 2022. jedan mobilizirani vojnik, Oleksij Agafonov, je tvrdio da su vojni časnici pobjegli iz bitke. “Kad je sve počelo, časnici su odmah pobjegli.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:29