VOJNA SKUPINA

Ruski vrhovni sud je proglasio Azovski bataljun terorističkom skupinom

Bataljun je dugo bio jedan od najistaknutijih vojnih skupina u borbi protiv Rusije na istoku Ukrajine.

Prijenos odluke Vrhovnog ruskog suda.

 Anton Denisov/Sputnik/Profimedia/Anton Denisov/Sputnik/Profimedia

Ruski vrhovni sud u utorak je prozvao ukrajinski Azovski bataljun terorističkom skupinom, prenosi Reutersov svjedok iz sudnice.

Azovski bataljun, grupacija s krajnje desnim i ultranacionalističkim korijenima, dugo je bila jedna od najistaknutijih vojnih skupina u borbi protiv Rusije na istoku Ukrajine, piše Reuters.

Rusija se dugo pozivala na taj bataljun u svojim tvrdnjama da Ukrajinom vladaju "fašisti".

Ruska državna propaganda usporedila je ‘azovce‘ s nacistima čiji je poraz u ratu protiv Sovjetskog Saveza i dalje ključan dio ruskog nacionalnog identiteta.

Baza bataljuna ranije je bila u istočnom ukrajinskom gradu Mariupolju, pa je velik broj njegovih pripadnika odveden u Rusiju nakon što je taj grad pao pod kontrolu Moskve u svibnju, nakon gotovo tri mjeseca opsade.

Dužnosnici takozvane Donjecke Narodne Republike, proruskog entiteta koji svojata Mariupolj, u svibnju su objavili da će zarobljenim ukrajinskim borcima biti izrečena smrtna kazna, prema zakonima te samoproglašene republike.

Sama Rusija ne provodi smrtnu kaznu, no nakon izbacivanja iz Vijeća Europe u veljači bivši ruski predsjednik, a danas zamjenik predsjedatelja Vijeća sigurnosti Dmitri Medvedev, rekao je kako je to dobra prilika za povratak te kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2022 07:27