REZANJE SLOBODA

Ruski vrhovni sud udovoljio zahtjevu ministarstva: LGBT pokret odsad je zabranjen jer je ‘ekstremistički‘

Potez je uslijedio nakon sve većih ograničenja izražavanju seksualne orijentacije i rodnog identiteta u Rusiji

Ilustracija

 Sajjad Hussain/Afp

Ruski Vrhovni sud presudio je u četvrtak da LGBT aktiviste treba označiti kao ekstremiste zbog čega se pripadnici homoseksualne zajednice i transrodne osobe boje da će doći do uhićenja i kaznenog progona.

Vrhovni je sud objavio u četvrtak kako odobrava zahtjev ministarstva pravosuđa po kojemu se "međunarodni LGBT društveni pokret" označava ekstremističkim te se zabranjuju njegove aktivnosti.

Novinar Reutersa bio je prisutan u sudnici kada je donesena ta odluka. Sama rasprava bila je zatvorena za javnost, ali su novinari mogli biti prisutni na čitanju presude.

Taj je potez uslijedio nakon sve većih ograničenja izražavanju seksualne orijentacije i rodnog identiteta u Rusiji, uključujući zakone koji zabranjuju promicanje "netradicionalnih" seksualnih odnosa te zabranjuju zakonske i medicinske promjene spola.

Predsjednik Vladimir Putin, za kojeg se očekuje da će uskoro objaviti da će se u ožujku kandidirati za novi šestogodišnji mandat, dugo je nastojao promicati sliku Rusije kao čuvara tradicionalnih moralnih vrijednosti za razliku od dekadentnog zapada.

U prošlogodišnjem govoru rekao je da nema problema s time što zapad usvaja "prilično čudne, po mom mišljenju, novonastale trendove kao što su deseci spolova i gej parade", ali je istaknuo da ih zapad nema pravo nametati drugim zemljama.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je novinarima prije objave sudske odluke da Kremlj "ne prati" slučaj i nema komentara na njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:43