‘ne govori istinu‘

Ruski zatvor odbacuje optužbe Navaljnog: ‘Puštamo ga da spava i ima svu medicinsku skrb!‘

Navaljni je rekao prošli tjedan da su ga čuvari po noći budili svaki sat, a da su njegovi apeli za medicinsku skrb ignorirani
Zatvor u gradu Pokrovu, Aleksej Navaljni
 Dimitar Dilkoff/afp

Ruska zatvorska služba branila je postupanje prema Alekseju Navaljnom odbacujući pritužbe kritičara Kremlja koji štrajka glađu da u zatvoru nije dobio potrebnu liječničku pomoć i da mu se uskraćuje san.

Navaljni, jedan od najistaknutijih kritičara predsjednika Vladimira Putina, u srijedu je počeo štrajk glađu kako bi prisilio zatvorsku službu da mu da liječničku skrb za akutne bolove u leđima i nozi.

Oporbeni političar rekao je prošli tjedan da su ga čuvari po noći budili svaki sat, a da su njegovi apeli za medicinsku skrb ignorirani.

Zapad traži da ga se oslobodi.

Lokalna zatvorska služba u regiji Vladimiru, gdje se nalazi zatvorska zgrada IK-2 u kojoj je smješten, za Reuters je rekla da su zatvorske mjere kojima je Navaljni podvrgnut strogo po zakonu te da su iste kakve se primjenjuju i prema ostalim zatvorenicima.

"Čuvari u kaznenim ustanovama strogo poštuju pravo svih zatvorenika na osam sati neprekinutog sna", navode u srijedu kasno, dodajući da stražari moraju noću patrolirati i provjeravati zatvorenike.

"Te mjere ne narušavaju odmaranje osuđenika", dodali su.

"... Navalnjom se pruža sva potrebna medicinska njega u skladu s njegovim trenutnim zdravstvenim stanjem", tvrde.

U rukom pisanome pismu zatvorskom upravitelju, koje je njegov tim u srijedu objavio na društvenim mrežama, Navaljni je napisao da su ignorirani njegovi svakodnevni zahtjevi za liječnikom po njegovu izboru i odgovarajućim lijekom.

Liječnik Aleksej Barinov rekao je za Reuters da su ga Navaljnijevi odvjetnici pozvali da liječi Navaljnog i zatražili zatvorsku službu da mu dopuste ulazak u zatvor ili da puste Navaljnog u kliniku.

"Čekamo odluku FSIN-a (zatvorske službe)", rekao je i dodao da je spreman ići.

Medicinski stručnjaci u nedjelju su objavili otvoreno pismo zahtijevajući da 44-godišnji Navaljni dobije primjerenu liječničku skrb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:39