BOMBA PRED IZBORE

Ruski znanstvenici skrivaju izvještaj o Sibiru: ‘Zamislite što bi se dogodilo da objavimo ovo?‘

Sibirski ogranak Ruske akademije znanosti uskratio je pristup snimkama javne rasprave objavljenim na YouTubeu
Vladimir Putin u Sibiru
 Alexey Druzhinin/AFP

Ruski znanstvenici blokirali su objavu izvještaja o zagađenju u Rusiji u strahu da bi moglo naljutiti glasače ako se objavi prije parlamentarnih izbora, zakazanih za rujan ove godine, tvrdi sibirski portal Tayga.info.

Prema pisanju lokalnog portala, sibirski ogranak Ruske akademije znanosti zaključio je kako se čak 78% najzagađenijih ruskih gradova nalazi na području Sibira, a te su nalaze povezali s povećenim brojem poremećaja novorođenčadi, dječjih bolesti te karcinoma zabilježenih u toj ruskoj regiji.

Sibirski ogranak Ruske akademije znanosti navodno je odlučio staviti oznaku tajnosti na izvještaj o zagađenju, te su uskratili pristup snimkama javne rasprave, objavljenim na YouTubeu.

Tayga.info, čiji su novinari imali priliku vidjeti snimku, tvrdi kako je na blokiranje izvještaja pozivao Aleksej Kontorovič, osnivač Instituta za geologiju nafte i plina Sibirskog ogranka akademije znanosti.

“Zamislite da objavimo ove izvještaje s koncentriranim informacijama, poput bombe, pred izbore,” kazao je Kontorovič na snimci. “Što bi se dogodilo? Teško je predvidjeti. Nemamo pravo to učiniti, zato moramo pažljivo vagati pozive za objavom. Ne smijemo uzrujati javnost s nepotrebnim pitanjima,” rekao je.

Kontorovičev kolega i jedan od autora istraživanja, čelnik Instituta za atmosfersku optiku Igor Ptašnik, kazao je za portal Open Media kako je odluka o blokadi objave samo skrenula dodatnu pažnju na sam izvještaj.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima je u ponedjeljak rekao kako nema ni govora da je vlada pokušala zaustaviti objavu zabrinjavajućeg istraživanja. “Znanstvenici su sami odlučili tako,” kazao je Peskov.

Vladajuća stranka Ujedinjena Rusija predsjednika Vladimira Putina pada sve niže u anketama, a u proteklih nekoliko ispitivanja javnog mnijenja padala je i ispod 30 posto, dok se ruski građani sve teže nose s lošom gospodarskom situacijom u državi. Na zadnjim izborima 2016., Putinova je stranka osvojila čak 54 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 23:28