SMRT OD RAKA

Ruski znanstvenik optužen za izdaju umro nakon uhićenja. Odvjetnik: Jučer je umro. Sutra ćemo podnijeti žalbu zbog pritvaranja

Kolkerova obitelj kazala je prošli tjedan da je odveden iz bolnice u Novosibirsku gdje je hranu primao kroz cjevčicu

Ilustracija/Ruska policija

 Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia/Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia

Ruski znanstvenik uhićen prošlog tjedna u Sibiru pod sumnjom za izdaju i prebačen u Moskvu unatoč tome što je bolovao od uznapredovalog raka gušterače umro je, priopćio je u nedjelju njegov odvjetnik Reutersu.

Znanstvenik Dmitrij Kolker odveden je u moskovski zatvor Lefortovo, naveo je odvjetnik Aleksander Fedulov.

"Jučer je umro. Sutra ćemo podnijeti žalbu zbog pritvaranja", rekao je.

Kolkerova obitelj kazala je prošli tjedan da je odveden iz bolnice u Novosibirsku gdje je hranu primao kroz cjevčicu nakon čega su ga službenici sigurnosne službe FSB-a prebacili na let za Moskvu.

Kolker je bio doktor fizike i matematike. Obitelj je izjavila da je optužen za suradnju s kineskim sigurnosnim službama gdje je prethodno držao znanstvena predavanja. Protestirali su protiv tužbe tvrdeći da je nevin.

Državna novinska agencija TASS u subotu je objavila da je pod sumnjom za izdaju Rusija pritvorila još jednog znanstvenika u Novosibirsku. Nije jasno jesu li slučajevi povezani.

Posljednjih godina brojni su ruski znanstvenici uhićeni i optuženi za izdaju zbog navodnog prosljeđivanja osjetljivog materijala strancima. Kritičari Kremlja kažu da uhićenja često proizlaze iz neutemeljene paranoje.

Za izdaju u Rusiji je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 18:38