UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

Ruskim kanalima širi se jezivi video odrubljivanja glave ukrajinskom vojniku: ‘Gori su od ISIS-a!‘

Nakon snimke koje navodno prikazuju ostatke glave ukrajinskog vojnika na šiljku, pojavio se još jedan užasan video
 Twitter

Na društvenim mrežama pojavio se video koji navodno prikazuje kako ruske trupe odrubljuju glavu ukrajinskom ratnom zarobljeniku, javlja Sky News.

Video, koji kruži Twitterom, prikazuje ruskog vojnika koji drži nož i odrubljuje glavu čovjeku za kojeg se tvrdi da je zarobljeni ukrajinski vojnik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao svjetske državnike da reagiraju na video. - Svijet to mora vidjeti - poručio je Zelenski.

- Nitko ne može zanemariti jednu stvar: s kakvom lakoćom te zvijeri ubijaju - rekao je u videoporuci objavljenoj na Twitteru.

- Ne očekujte da će se ovo zaboraviti - rekao je ukrajinski predsjednik. - Nećemo ništa zaboraviti. Nećemo oprostiti ubojicama... - zaključio je ukrajinski predsjednik.

Govoreći o snimci ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba usporedio ju je s akcijama terorističke skupine ISIS.

- Internetom kruži užasna snimka ruskih vojnika kako odrubljuju glavu ukrajinskom ratnom zarobljeniku. Apsurdno je da Rusija, koja je gora od ISIS-a, predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a. Ruski teroristi moraju biti izbačeni iz Ukrajine i UN-a i odgovarati za svoje zločine - napisao je Kuleba na Twitteru.

Militanti Islamske države u Iraku i Siriji bili su zloglasni po videosnimkama odrubljivanja glave svojim zarobljenicima u vrijeme kada su kontrolirali velike dijelove tih zemalja od 2014. do 2017.

Ukrajinska agencija za unutarnju sigurnost (SBU) rekla je da je pokrenula istragu o videosnimci.

- Jučer, videosnimka na mreži otkriva kako ruski okupatori pokazuju svoju zvjersku prirodu - okrutno mučeći ukrajinskog zarobljenika režući mu glavu - navodi SBU na Telegramu.

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Zelenskog, također je komentirao snimku poručivši da će doći do odgovora.

Reuters nije odmah mogao i potvrditi autentičnost ili porijeklo snimke koja se dijeli na društvenim mrežama, a prikazuje muškarca u vojnoj odori koji odsijeca glavu muškarcu sa žutom trakom na rukavu, a takve oznake nose ukrajinski vojnici.

Ranije je Moskva redovito opovrgavala navode da njezini vojnici čine zločine u ratu.

Kremlj je na video snimku reagirao objavom da je "užasna" i da njezinu autentičnost treba provjeriti, prenosi agencija Reuters.

CNN javlja da je video mogao biti snimljen još ljeti zbog količine biljnog svijeta na tlu.

Još jedan sličan jeziv video, koji su navodno snimili plaćenici iz privatne Wagnerove vojske, objavljen je na proruskom kanalu društvenih medija prije nekoliko dana, piše CNN.

Na njemu su navodno prikazana obezglavljena tijela dvojice ukrajinskih vojnika kako leže na tlu pokraj uništenog vojnog vozila.

U ponedjeljak je Institut za proučavanje rata rekao da Wagnerovi borci "navodno nastavljaju činiti ratne zločine odrubljivanjem glava ukrajinskim vojnicima u Bahmutu".

Kažu da su ruski korisnici društvenih medija objavili snimke "koje navodno prikazuju ostatke glave ukrajinskog vojnika na šiljku" u tom gradu za kojeg se mjesecima vode teške borbe ukrajinskih i ruskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:29