SMANJILI POTROŠNJU

Rusko ministarstvo financija: ‘Smanjili smo deficit‘; Ključni prihodi od nafte i plina manji su za 50 posto

Ruski proračunski deficit smanjio se na 42 milijarde dolara nakon suficita u svibnju

Vladimir Putin

 -/Afp

Rusija je u svibnju zabilježila blagi proračunski suficit, što joj je omogućilo smanjenje deficita u prvih pet mjeseci ove godine na 3,41 bilijun rubalja (41,9 milijardi dolara), dok je mjesečna potrošnja usporila, objavilo je u utorak rusko ministarstvo financija.

U razdoblju od siječnja do svibnja 2022. godine, Rusija je zabilježila suficit od 1,59 bilijuna rubalja, ali potrošnja na njezinu vojnu kampanju u Ukrajini i zapadne sankcije na njezin izvoz nafte i plina otad su iscrpili državnu blagajnu. Ovogodišnji deficit već iznosi 117 posto godišnjeg plana.

Rastuća potrošnja za obranu održala je ruski industrijski sektor i potaknula prognoze gospodarskog rasta u ovoj godini, što omogućava Moskvi da nastavi s ratom u Ukrajini.

Ministarstvo financija prestalo je objavljivati ​​pojedinačna mjesečna izvješća o izvršenju proračuna, ali prema podacima u utorak, Rusija je u svibnju zabilježila suficit od 13 milijardi rubalja. Za usporedbu, u travnju je zabilježila deficit od bilijun rubalja.

Mjesečna potrošnja u svibnju bila je na najnižoj razini ove godine s 1,1 bilijun rubalja manje nego u travnju.

Prihodi koji nisu povezani s naftom i plinom za razdoblje od siječnja do svibnja bili su 9,1 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

No ključni prihodi Moskve od nafte i plina bili su 49,6 posto niži na godišnjoj razini u prvih pet mjeseci, što je ministarstvo financija pripisalo nižim cijenama sirove nafte Urals i nižim količinama izvoza prirodnog plina.

Rusija je ove godine potrošila gotovo 440 milijardi rubalja na pokrivanje deficita iz ruskog Nacionalnog fonda (NWF).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:22