KRAJ KRVAVE BITKE

Rusko ministarstvo obrane: ‘Osvojili smo Soledar‘; Prigožin: ‘Ne, grad je osvojio - Wagner!‘

Svi dostupni dokazi pokazuju da ukrajinske snage više ne održavaju organiziranu obranu u Soledaru - piše ISW

Prigožin u rudniku soli

 Telegram/Telegram

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako njihove snage kontroliraju Soledar, mjesto udaljeno oko 10 kilometara od grada Bahmuta. Međutim, zauzimanje tog gradića u Doneckoj oblasti ne donosi operativnu prednost Rusiji u pogledu ofenzive na Bahmut.

"Svi dostupni dokazi pokazuju da ukrajinske snage više ne održavaju organiziranu obranu u Soledaru. Izjava ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog od 12. siječnja da ukrajinske snage održavaju položaje u Soledaru možda se odnosi na obrambene položaje u blizini, ali ne u Soledaru", ističe u posljednjoj analizi američki think-tank Institut za proučavanje rata (ISW).

Ruske snage preuveličale su važnost Soledara, koji je u najboljem slučaju ruska Pirova pobjeda. ISW procjenjuje da zauzimanje Soledara neće omogućiti ruskim snagama da steknu kontrolu nad kritičnim ukrajinskim kopnenim komunikacijskim linijama (GLOCs) niti poboljšati položaj ruskih snaga da opkole Bahmut u kratkom roku.

image
Handout/Afp

"Ruske snage su vjerojatno zauzele Soledar nakon što su uložile značajna sredstva u vrlo iscrpljujuću taktičku pobjedu koja će ubrzati vjerojatnu kulminaciju degradiranih ruskih snaga u blizini Bahmuta", ističe ISW.

Austrijski politolog Gerhard Mangott smatra da bi zauzimanje Bahmuta značilo pad prve obrambene crte prema Kramatorsku i Slovjansku, gdje je smješteno ukrajinsko zapovjedništvo za Donbas.

"Proboj kod Soledara definitivno ne bi odlučio rat niti bi značio da su ruske trupe ponovo samo u ofenzivi", rekao je Mangott za njemački portal t-online. "Taj prostor je bitan vojno, logistički i simbolički. Rat se odlučuje i tu, ali ne samo tu jer je crta bojišnice dugačka - proteže se na više od tisuću kilometara od juga do istoka Ukrajine."

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je u petak kako su ruske snage zauzele grad Soledar u istočnoj Ukrajini, što predstavlja njihovu prvu značajnu pobjedu u nekoliko mjeseci. No, Wagner skupina, koja posljednjih pet mjeseci pokušava zauzeti Bahmut, opovrgnula je te navode, tvrdeći da su isključivo oni zaslužni za preuzimanje kontrole nad Soledarom. "Želio bih naglasiti da su Soledar zauzele isključivo postrojbe privatne vojne kompanije Wagner", napisao je Prigožin na Telegramu.

image
Handout/Afp

Dužnosnik postavljen od strane Rusije u Donecku, Andrej Baevski, rekao je u petak da još uvijek postoje "mali džepovi otpora" iz Ukrajine unutar Soledara, tvrdeći da trupe koje podržava Rusija imaju gotovo potpunu kontrolu. "Općenito, operacija se uspješno odvijala i zapadna periferija Soledara već je potpuno pod našom kontrolom", rekao je Baekvski ruskoj državnoj medijskoj agenciji TASS.

image
Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Ruski VChK-OGPU Telegram kanal, koji navodno ima insajdere u ruskom sigurnosnom aparatu, piše kako je preuranjena objava Jevgenija Prigožina o zauzimanja Soledara dovela do očajničkog pritiska na Wagner grupu da to postane stvarnost. "Tamo je sada noćna mora. Wagnerovce doslovno guraju s leđa, sve tjeraju tamo. Ako je Prigožin već najavio potpuno zauzimanje, onda cijena više neće igrati bitnu ulogu. Gubici za tako mali dio fronte su ogromni."

Ukrajinske snage tvrde kako je dnevno više od 100 ruskih vojnika ubijeno u borbama za istočni grad. S druge strane, Rusi tvrde kako su Ukrajinci izgubili 25.000 vojnika u obrani Soledara.

image
Arman Soldin/Afp

"Sada se Wagnerovci moraju jako razvući i prijeći rijeku, a u isto vrijeme MLRS i ukrajinsko topništvo gađaju kao u streljani. Ima i dosta snajperista. Iznad tog područja neprestano kruže dronovi, promatraju i bacaju VOG granate. Nemate se gdje skloniti - sve je otvoreni prostor. A vrijeme je takvo da ako ste ranjeni u ovakvim uvjetima, nemate gotovo nikakve šanse za preživljavanje - čak i ako zaustavite gubitak krvi, smrznut ćete se. Ne postoji način da se evakuirate odatle", navodi VchK-OGPU.

Stotine civila i dalje su zarobljene u Soledaru, priopćila je Ukrajina, dok se krvave borbe nastavljaju oko kontrole nad većim dijelom uništenim istočnim rudarskim gradom. Pavlo Kirilenko, guverner Donecka, rekao je za ukrajinsku državnu televiziju da je u Soledaru ostalo 559 civila, uključujući petnaestero djece, te da se ne mogu evakuirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:22