‘200 HRVATSKIH PLAĆENIKA‘

Rusko ministarstvo obrane: ‘S borcima poput Hrvata Šelera nećemo postupati kao s ratnim zarobljenicima‘

Hrvatski vojni ataše pozvan je u rusko Ministarstvo obrane i rečeno mu je da je ruska strana upoznata s dolaskom 200 dobrovoljaca

Denis Šeler

 AFP, Cropix

Rusko ministarstvo obrane pozvalo je na razgovor hrvatskog vojnog atašea u Rusiji brigadira Željka Akrapa, piše ruska agencija TASS.

Dodaju kako je ministarstvo obrane brigadira Akrapa pozvalo zbog informacije da je oko 200 dobrovoljaca iz Hrvatske stiglo prošlog tjedna u "jedan od bataljuna ukrajinskih nacionalista na jugoistoku zemlje".

"Samo prošlog tjedna je oko 200 dobrovoljaca iz Hrvatske stiglo preko Poljske i pridružilo se jednom od bataljuna ukrajinskih nacionalista na jugoistoku Ukrajine", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, prenosi TASS.

"Hrvatski vojni ataše pozvan je u rusko Ministarstvo obrane i posebno mu je rečeno da je ruska strana upoznata s dolaskom dobrovoljaca. Hrvatskom vojnom atašeu ukazano je na nezakonite radnje hrvatskog državljanina Denisa Šelera, koji je sudjelovao u bitkama u Donbasu 2015. godine i formirao odrede hrvatskih plaćenika za slanje u Ukrajinu", dodao je Konašenkov.

Rusija: 'Strani dobrovoljci neće imati status ratnih zarobljenika'

Rusija je izdala upozorenje strancima koji se planiraju boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini da će se suočiti s kaznenim progonom u slučaju pada u rusko zarobljeništvo.

"Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu (...) nemaju pravo na status ratnog zarobljenika", kazao je u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, prenosi novinska agencija Interfax.

Konašenko je poručio da bi svaki stranac "trebao sedam puta promisliti" prije pristupanja ukrajinskoj vojsci jer će ih Rusija smatrati "kazneno odgovornima ako ih uhvati".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je strance da se pridruže ukrajinskoj borbi protiv Rusije, jamčeći ulazak u zemlju bez vize za sve strane borce.

Zelenski je procijenio u četvrtak da će planirana postrojba sastavljena od stranih dobrovoljaca imati oko 16 tisuća boraca.

Ukrajinski je predsjednik naglasio da su prvi strani dobrovoljci već stigli.

"Dolaze obraniti slobodu i život. Za nas, za sve nas", poručio je.

Više od 1000 stranaca se dosad pridružilo ukraijnskoj borbi protiv Rusije, prema ukrajinskim podacima.

"Dobrovoljci iz 16 zemalja diljem svijeta došli su u Ukrajinu spremni boriti se rame uz rame s ukrajinskim narodom protiv agresora", rekao je novinarima u srijedu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. "Njihov broj je već premašio 1000", rekao je.

Hrvatski mediji su proteklih dana izvještavali da se u Ukrajinu uputila i "veća grupa" dobrovoljaca iz Hrvatske. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 07:34