PORAST NAPETOSTI

RUSKO RATNO BRODOVLJE I AVIONI DIGLI UZBUNU Ratni razarači stigli do La Manchea, zrakoplove tjerali britanski lovci

 OGL

LONDON - Borbeni zrakoplovi Typhoon britanskog Kravljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) podignuti su u utorak zbog pojave ruskih vojnih zrakoplova blizu britanskog zračnog prostora, objavilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Radi se o drugom vojnom incidentu u istom danu, nakon što su ranije u utorak u La Mancheu uočena tri ruska ratna razarača .

Tri vojna broda ruske baltičke flote pratila je britanska frigata HMS Argyll, a jedan od brodova prošao je samo 20 nautičkih milja od jugoistočne obale Engleske.

Dužnosnici ruskog ministarstva obrane su za novinsku agenciju Interfax izjavili kako je riječ o brodovima ruske sjeverne flote koja je sličnu kontroverzu izazvala prošlog studenog.

Prema službenim priopćenjima, brodovi će proći kroz Kanal kako bi održali protuzrakoplovne i protupodmorničke obrambene vježbe u sjevernom Atlantiku.

Prošlog je puta rusku flotu na prolazu kroz Kanal u studenom pratio patrolni brod britanske Kraljevske mornarice. Tada je službeni NATO morao demantirati bilo kakav sigurnosni rizik od strane Rusije dok su njezini brodovi bili na usidreni blizu Velike Britanije.

Iako pojava ruskih zrakoplova blizu britanskog zračnog prostora nije rijetkost, kao ni prolazak ruskih brodova kroz La Manche, stručnjaci upozoravaju kako se takvi incidenti javljaju sve češće.

PUTIN POKRENUO RATNI STROJ Dignuo 80.000 vojnika, podmornice poslao na Baltik, avione na Krim, rakete kod Japana...

Prošli mjesec, ruska Sjeverna flota održala je velike vojne vježbe u kojima je sudjelovalo 80.000 vojnika i 220 zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 05:26