REAKCIJA

Rusko veleposlanstvo začuđeno odbijanjem dolaska njihovih vojnika u Mostar: 'Čisto ljudski, htjeli bismo da politika ipak promijeni mišljenje'

Šefik Džaferović
 Oksana Skendzic / Sipa Press / Profimedia

Rusko veleposlanstvo u BiH u ponedjeljak je reagiralo na protivljenje predstavnika vlasti u toj zemlji da ruski vojni timovi dođu u Mostar kako bi proveli dezinfekciju na Sveučilišnom kliničkom centru optužujući pri tome protivnike takvog angažmana da građane BiH drže taocima unutarnjih političkih sukoba.

Dolasku ruskih vojnika na zahtjev predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića otvoreno su se usprotivili predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i hrvatski član državnog vrha Željko Komšić koji su ocijenili kako Oružane snage BiH imaju dovoljno opreme i kapaciteta pomoći bolnicama u zemlji ukoliko im je potrebna dezinfekcija zbog epidemije koronavirusa.

Komšić je uz to ocijenio kako dolazak ruskih vojnika nema veze s humanitarnom pomoći nego s obavještajnim i psihološkim djelovanjem.

Iz ruskog veleposlanstva tvrde kako su se ranije u Federaciji žalili kada su njihovi vojnici početkom travnja stigli u Republiku Srpsku kako bi tamo dezinficirali bolnice pa im nije jasno zašto takvu pomoć u Sarajevu sada odbijaju kada im je ponuđena.

Uz to su odlučno odbacili Komšićeva upozorenja nazvavši ih "insinuacijama" i ustvrdili kako bi njihovi vojnici došli u BiH isključivo u humanitarnu misiju.

"Insinuacije da ruski medicinski radnici stižu 'iz sasvim drugih razloga' odbijamo smatrajući da su neosnovne i zlonamjerne što nanosi štetu prijateljskim odnosima između naših država, u korist kojih, inače, su se izražavali i oni od kojih sad čujemo ove izmišljotine", poručili su iz ruskog veleposlanstva u BiH.

Rusko veleposlanstvo sve zaključuje konstatacijom kako je zdravlje građana u BiH i Mostaru očito postalo taocem unutarnjih političkih sukoba u zemlji.

"Mi nikome ništa ne namećemo. Bosna i Hercegovina je suverena država, koja samostalno donosi odluke. Međutim, čisto ljudski htjeli bismo da politika ipak promijeni mišljenje te da dopusti stručnjacima raditi ono što moraju u sadašnjoj situaciji, tj. spašavati živote bez ikakvog povezivanja s entitetima, nacionalnom pripadnosti te osobnim preferencijama", stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:03