‘BORIS GODUNOV‘

Ruskom operom otvorena sezona u milanskoj Scali, manja skupina Ukrajinaca prosvjedovala

Na jednom od transparenata je pisalo: "Ruska kultura tek kad rat završi"
 Piero Cruciatti/Afp

Dvadesetak ljudi prosvjedovalo je u u srijedu ispred operne kuće La Scale u Milanu uoči otvorenja nove sezone s gala izvedbom opere "Boris Godunov" ruskog skladatelja Modesta Musorgskog.

image
Piero Cruciatti/Afp

Mašući s ukrajinskim zastavama i transparentima protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu 24. veljače, prosvjednici traže izolaciju Rusije.

"Rusiju treba izolirati. Želimo biti slobodni", rekla je Tatiana Sljušarenko koje potječe iz ukrajinskog grada Irpina i u Italiji živi od 2005.

image
Piero Cruciatti/Afp

Pita se zašto La Scala nije promijenila svoj program tijekom proteklih devet mjeseci, Na jednom od transparenata je pisalo: "Ruska kultura tek kad rat završi".

Nakon prosvjeda Ukrajinaca koji žive u egzilu, umjetnički direktor La Scale Dominique Meyer je branio svoju odluku da postavi to djelo na pozornicu. Radi se, kazao je, o ruskom skladatelju iz 19. stoljeća.

image
Piero Cruciatti/Afp

Također je dodao da je program donesen još prije tri godine i ne može se tumačiti kao proputinska propaganda.

Kao gosti na otvorenju su najavljeni talijanska premijerka Giorgia Meloni, predsjednik Sergio Mattarella i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

image
Piero Cruciatti/Afp

Trosatna opera, utemeljena na djelu ruskog pisca Aleksandra Puškina, dočarava priču o caru Borisu Godunovu koji je poludio i umrlo shrvan tugom zbog ubojstva mladog suparnika u borbi za krunu krajem 16. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 09:50