PRANJE MOZGOVA

‘Rusku djecu tjeraju da slave rat i Putinov režim. Uče o ‘Specijalnoj vojnoj operaciji‘, u škole postavljaju ‘klupe heroja‘...‘

Uvode se posebni predmeti poput sata domoljublja ili sata hrabrosti, na kojima uglavnom gostuju vojna lica, veterani ili politički propagandisti

Arhivska fotografija

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Od sljedeće školske godine u ruskim srednjim školama, pogotovo u 11. razredu, na satovima povijesti izučavat će se "specijalna vojna operacija" (kako u Rusiji službeno nazivaju agresiju na Ukrajinu) i "njezini razlozi", najavio je u razgovoru za prorežimsku agenciju Ria novosti ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov, a na čelu radne skupine koja piše dopunu udžbenika iz povijesti pomoćnik je Vladimira Putina Vladimir Medinski, bivši ministar kulture.

- Razlozi operacije sežu puno dublje od početka same akcije 24. veljače, a posebnu pozornost obratit ćemo na neprijateljsku i razarajuću ulogu SAD-a i kolektivnog Zapada protiv Rusije - navodi Kravcov.

Udžbenik će se nadopunjavati kako operacija bude tekla, a "kada na kraju pobijedimo, to ćemo odmah uvrstiti u obrazovni program i školske i studentske udžbenike povijesti", navodi Kravcov. To se potpuno uklapa u morbidnu, ali agresivnu militarizaciju i "putinovsku" indoktrinaciju ruskog obrazovnog sustava i institucija svih razina - od vrtića do fakulteta.

Neovisni ruski portal Nova gazeta Evropa navodi da je tijekom ove školske godine u ruskim osnovnim i srednjim školama i vrtićima provedeno oko devet milijuna "vojno-domoljubnih manifestacija", gostovanja veterana ili prigodnih programa posvećenih ratu u Ukrajini, a više od njih milijun i pol bilo je izrazito agresivnog militarističkog karaktera, te su učenici na priredbe dolazili u maskirnim uniformama.

"Djecu tjeraju da slave rat i žrtvu za domovinu, odnosno režim", navodi portal. U školama, ali i vrtićima, izvješeni su posteri "Biti zaštitnik domovine je uzvišeno" ili " Pridruži se SVOjima" - SVO je, naime, kratica za "specijalnu vojnu operaciju"!

U obrazovani sustav uvode se posebni predmeti poput sata domoljublja ili sata hrabrosti, na kojima uglavnom gostuju vojna lica, veterani ili politički propagandisti koji govore o uzvišenosti davanja života za svoju domovinu. "Ja za Rusiju ratujem. Kao moj djed za Staljina, a ja za Putina", stih je koji djeca recitiraju ili ispisuju na ulazima u škole, koje imaju posebne memorijalne sobe za ratne heroje.

Postavljaju se počasne ploče s fotografijama poginulih (pogotovo u onim školskim institucijama u kojima je netko od bivših učenika ili nastavnika poginuo u Ukrajini, Afganistanu ili Drugom svjetskom ratu). Učenici drže počasne straže, a ponekad dolaze i pitomci koji s oružjem u rukama odaju počast na tim memorijalnim mjestima u školama. Uveden je i "institut" - "počasne ratne ili mučeničke klupe" po razredima da se učenike i studente svakodnevno podsjeća da se "netko u ovom času bori za njih i domovinu Rusiju".

Portal navodi primjer neke škole na Altaju koja ima "dvije klupe heroja" - jedan je učenik poginuo u ratu u Afganistanu, a nedavno i jedan u Ukrajini, a nad razredom stoji parola "Obojica su dosegla besmrtnost s 20 godina". Djeca šivaju talismane za vojnike da ih čuvaju, rukavice, čarape, pa čak i maskirne uniforme za one na frontu, a kako je svaka škola je povezana s nekom postrojbom, pišu i pisma podrške vojnicima i prikupljaju novac ili svakodnevne sitnice za pakete koje šalju.

Škole i školski listovi organiziraju literalna natjecanja na temu rata, a vojska organizira dječja natjecanja u gađanju ili bacanju ručnih bombi. Ravnatelji mnogih škola hvale se da su nakon završetka školovanja mnogi njihovi đaci potpisali ugovor s vojskom i otišli na front.

Iz Kremlja benevolentno odbacuju svoju "umiješanost" u takvo izražavanje dječje odanosti i lojalnosti državi, tek usput kažu da je to inicijativa samih đaka i njihovih učitelja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:35