DOBIO MJERU ZABRANE

Rusu i njegovoj ženi ukinut boravak u Srbiji, imaju sedam dana da napuste zemlju: ‘Jasno je zašto mi ovo rade...‘

‘Ako odem, završit ću u zatvoru ili će me poslati u rat‘, strahuje Jevgenij Iržanski

Beograd, Srbija, 020422.
Grafiti podrske Putinu i ruskoj invaziji na Ukrajinu u centru Beograda.

 Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Ruski državljanin Jevgenij Iržanski izjavio je da mu je 28. kolovoza ukinut privremeni boravak u Srbiji.

Iržanski je u Srbiju stigao u travnju 2022., dva mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, a u Beogradu organizira koncerte ruskih glazbenika.

“Stavovi o invaziji na Ukrajinu vjerojatno su razlog zašto vlasti u Srbiji nisu odobrile moj boravak”, rekao je Iržanski za Radio Slobodna Europa (RSE).

“Većina ruskih glazbenika čije nastupe organiziram su na crnoj listi u Rusiji i većina ih živi izvan Rusije, jer da su se tamo pojavili vjerojatno bi bili zatvoreni zbog svojih stavova o ratu i šefu države Vladimiru Putinu. I moji stavovi o tome su jasni – protivim se Putinovoj politici u Rusiji i izvan Rusije”, izjavio je Iržanski.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Sigurnosno-informativna agencija (BIA) nisu odgovorili na hitan upit RSE o razlozima odbijanja privremenog boravka Iržanskom.

Iržanski je za RSE rekao da je prije ukidanja dozvole boravka u Srbiji pozvan na policiju gdje su ga ispitivali o njegovom odnosu prema ratu, Putinu, ruskom oporbenom političaru Alekseju Navalnom, ali i o vezama s Ruskim demokratskim društvom i njegovim osnivačima u Srbiji.

"Ispitivali su me tri sata o tome što radim ovdje, što sam radio u Rusiji, o mojim roditeljima. Pitali su me jesam li protiv Putina, da li podržavam Navalnog. Rekao sam - naravno da podržavam Navalnog i naravno da se ne slažem s politikom moje zemlje", rekao je Iržanski.

Dodao je da je sudjelovao na događajima i protestima protiv rata u Ukrajini, koje su u Beogradu organizirali antiratni aktivisti. Iržanski je najavio žalbu na odluku o ukidanju privremenog boravka.

"To će mi omogućiti da ostanem još mjesec ili dva, odnosno dok prihvate ili odbiju žalbu. To će mi dati i vremena da razmislim što ću dalje. Nisam planirao napustiti Srbiju, ovo je sada moj drugi dom. Moj jedini dom, zapravo", kaže Iržanski.

Iržinski tvrdi da se policija poziva na procjene BIA-e “da postoje sigurnosne prepreke za njegov boravak u Srbiji.

U odluci stoji da Iržanski mora napustiti Srbiju u roku od sedam dana i zabranjuje mu se ulazak u zemlju na godinu dana. I njegovoj supruzi otkazana je boravišna dozvola.

Jevgenij Iržanski rođen je u Sankt Peterburgu, a živio je u Moskvi. Prije dvije godine se sa suprugom preselio u Španjolsku, gdje ih je i zatekao početak invazije.

"Tamo sam se družio s prijateljima iz Ukrajine i naravno da sam ih podržavao, neki od njih imaju obitelji tamo. Užasno je to što se događa".

Odlučio je doći u Srbiju jer je jedna od rijetkih zemalja za koju ruskim državljanima nisu potrebne vize.

"Bojim se vratiti u Rusiju zbog ove situacije, ruski mediji već pišu o meni, o stvarima kojima se bavim ovdje i o mojim stavovima. A Srbija, kao zemlja pod ruskim utjecajem, mi isto to radi. Ako odem, završit ću u zatvoru ili će me poslati u rat".

Iržanski je treći građanin Rusije koji je protivnik rata u Ukrajini protiv kojem vlasti u Srbiji uvode mjere zabrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 12:21