EKSTREMNE MJERE ŠTEDNJE

Ryanair: Pilotu je zlo pa će avionom upravljati - stjuardesa!

Ryanairov šef želi samo jednog pilota u kabini. Koristit će se automatskim pilotom, a ako mu pozli, avion će spuštati stjuardesa. Ona koja zna

ZAGREB - Umjesto dvojice, avione će voziti samo jedan pilot a u slučaju potrebe, ako pilotu pozli, avion će na zemlju spustiti jedna od stjuardesa koja će biti dodatno obučena za taj manevar - najavio je nedavno CEO Ryanaira, Michael O’Leary.

Mjesta za stajanje

Naravno, riječ je o još jednoj od mjera koje bi O’Leary uveo u low cost aviokompaniju Ryanair s ciljem smanjenja troškova a tim bi potezom kompanija zadržala poziciju u vrhu jeftinih avioprijevoznika. Ryanair je svojim putnicima ukinuo mnoge usluge koje nude druge kompanije ali je uspio dobiti i zadržati popularnost ispunjenjem osnovnog cilja - za što manji novac prevesti putnike s točke A do točke B.

O’Leary tvrdi da je to jedino što putnike interesira a sada je, nakon najave uvođenja stajaćih mjesta, naplate korištenja toaleta u avionima i sličnih stvari, najavio i reduciranje broja pilota koji upravljaju avionima. Zato je film “Ima li pilota u avionu?” trebalo sasvim ozbiljno shvatiti.

Kapetan Vedran Sović ne vjeruje u tu mogućnost, smatra da je riječ o još jednom marketinškom triku kojim CEO Ryanaira privlači pozornost i dobiva besplatnu reklamu. Sović podsjeća da “zakoni traže dva pilota u kabini. Istina je da je za slijetanje potreban samo jedan pilot ali kada upravljam avionom, s moje desne strane mora sjediti još jedan pilot. Dva pilota su potrebna između ostalog i zbog toga da ako jedan napravi pogrešku ili neki previd, ovaj drugi ga može upozoriti pa stoga obojica mogu sigurno upravljati avionom” kaže Sović.

Sigurnosni propisi

Crnohumorna verzija u kojoj bi pribrana stjuardesa putnike prvo podsjetila kako se koristi pojas za spašavanje a nakon toga odjurila u kabinu i prizemljila avion sa stotinjak putnika otpada zbog propisa kojima se regulira sigurnost u avionima. Hrvoje Humek, potpredsjednik sindikata kabinskog osoblja, isto tako kaže da ne vjeruje u mogućnost da netko dozvoli Ryanairu da smanji broj pilota u kokpitu.

“Zakon obvezuje na dva pilota” kaže Humek i s osmijehom ironizira priču pitanjem hoće li onda slijedeći korak biti korištenje GPS-a ili diska za upravljanje koji bi putnici sami ubacivali u kompjutor u pilotskoj kabini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:16