POTVRDIO OSTAVKU

S dužnosti odstupio britanski ministar obrane Ben Wallace: ‘Želim se baviti drugim stvarima‘

Vlada premijera Rishija Sunaka za novog ministra obrane imenovala je bivšeg ministra energetike Granta Shappsa

Ben Wallace

 Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency Via AFP

Britanski ministar obrane Ben Wallace u četvrtak je u pismu premijeru Rishiju Sunaku potvrdio svoju ostavku, najavivši nastavak podrške vladi, no i upozorivši da se obrana ne smije smatrati "diskrecijskim troškom".

Britanska vlada za novog ministra obrane imenovala je bivšeg ministra energetike Granta Shappsa.

Wallace, predvodnik britanskog odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu, prošli mjesec najavio je da želi odstupiti s dužnosti nakon četiri godine, kao i da više ne želi biti zastupnik poslije idućih izbora jer se želi baviti drugim stvarima.

Smatran velikim zagovornikom povećanja izdvajanja za oružane snage, Wallace se često spominje kao potencijalni nasljednik glavnog tajnika NATO saveza, Jensa Stoltenberga. Mandat Norvežanina produžen je za još jednu godinu.

Popularni ministar odlazi na nezadovoljstvo dijela Konzervativne stranke, a njegovo odstupanje neće promijeniti podršku Londona Kijevu.

U svom službenom pismu ostavke, Wallace je ponovio poziv vladi da ne reže sredstva za obranu.

"Ministarstvo obrane ponovno je na putu da postane svjetska klasa, sa zaposlenicima svjetske klase", napisao je.

"Znam da se slažete sa mnom oko toga da se ne smijemo vratiti u dane kad su vlade obranu smatrale diskrecijskim troškom" te je štedjela na tom sektoru, napisao je Sunaku sad bivši ministar, koji je u veljači prošle godine boravio u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:13