PROBLEMI U SVEMIRU

S dva dana kašnjenja Sojuz uspješno pristao na ISS

 Kiril Kudrjavcev / AFP

Rusko-američka posada ruske svemirske letjelice Sojuz spojila se na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) s dva dana zakašnjenja zbog tehničke poteškoće koja ih je primorala da dva dana ostanu u orbiti, objavila je u petak ruska svemirska agencija.

Brod "TMA-12M", čiju posadu čine Rusi Aleksandr Skvorcov i Oleg Artemjev te američki astronaut Steven Swanson, uspio se spojiti na ISS u predviđeno vrijeme u četvrtak u 23.53 po srednjoeuropskom vremenu.

Skvorcov je prvi otvorio ulaz ISS-a i zagrlio ekipu koja ih je čekala s druge strane kazavši "Simpatično je ovdje... Ovdje ima mnogo više mjesta".

Tročlana posada uzletjela je u utorak navečer put ISS-a kamo je trebala stići za šest sati. No ostali su u orbiti dva dana zbog tehničke poteškoće koja je onemogućila provedbu brzog postupka spajanja.

Zbog toga su umjesto šest sati i četiri kruženja oko Zemlje morali provesti dulji postupak koji nameće 34 kruženja oko Zemlje.

Krivac je bio treći motor Sojuza koji se nije zapalio. Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je da je zbog toga morala provesti potrebne manevre kako bi brod postavila na novu putanju za pristup ISS-u u dva dana.

Čini se da znanstvenici nisu dobro izračunali visinu potrebnu u orbiti za paljenje motora kako bi Sojuz doveli do ISS-a. Posebno povjerenstvo utvrdit će uzrok pogreške.

Međutim, dosad su se redovito primjenjivali postupci dugog spajanja i Rusija je sada prvi put pokušala kraći postupak za letjelicu koja je krenula na ISS.

Raketoplani i brodovi Sojuz smatraju se najsigurnijima na svijetu, no ruski svemirski sektor zadnjih je godina bilježio niz kvarova.

Za prijevoz svojih astronauta na ISS, Sjedinjene Države potpuno ovise o ruskoj svemirskoj agenciji Roskosmos, koja je jedina sposobna pristati na postaju sa svojim raketama i brodovima Sojuz.

Unatoč krizi u Ukrajini koja je dodatno otežala već složene rusko-američke odnose, suradnja dviju zemalja u svemiru odvija se uspješno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:32