NOVI DETALJI UHIĆENJA

S jednim od najtraženijih bjegunaca Europe u apartmanu bila bivša žena nekadašnjeg visokog dužnosnika BiH

Jedan od najtraženijih bjegunaca u Europi, Mladen Samardžija, uhićen je u susjednoj BiH

Tijana Tegeltija i Mladen Samardžija

 Instagram, MUP RS

Jedan od najtraženijih bjegunaca u Europi, 33-godišnji Mladen Samardžija uhićen je danas u susjednoj BiH u akciji Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske. Uhvaćen je na poznatom skijalištu Jahorini, a policija je objavila i fotografije uhićenja. Sa Samardžijom je navodno u apartmanu bila Tijana Tegeltija, nekadašnja supruga bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, Milana Tegeltije, ali i pravnog savjetnika Milorada Dodika te predsjednika nogometnog kluba Borac, piše Slobodna Dalmacija.

Milan Tegeltija je s visoke političke dužnosti smijenjen zbog niza skandala i lošeg stanja u pravosuđu, a Tijana se u javnosti afirmirala čestim objavama na društvenim mrežama. Ona i njezin bivši suprug Milan često su putovali po Europi, ali i na egzotične lokacije, a početkom 2022. godine State Department nametnuo je sankcije Milanu Tegeltiji, ali i supruzi, zbog njegove umiješanosti u koprupciju, zabranivši im ulazak u SAD.

Neki mediji u BiH javljaju kako su Tijana Tegeltija i Samardžija dulje vrijeme bili u ljubavnoj vezi.

Uhićeni Mladen Samardžija rođen je 1990. godine, a Slovenija je za Samardžijom raspisala međunarodnu tjeralicu jer je nedostupan tamošnjim pravosudnim tijelima koja ga traže zbog sudjelovanja u organiziranom kriminalu i prodaji narkotika. Za iste zločine osumnjičen je i na području Bosne i Hercegovine.

Kako je priopćila policija, istraga protiv njega provedena je u suradnji s Tužiteljstvom BiH, a dokumentirano je da je Samardžija nakon bijega iz Slovenije nastavio voditi organiziranu kriminalnu skupinu koja se bavi međunarodnim prometu opojnih droga na području Europske unije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Samardžija je i prošle godine uhićen na Palama, kada su mu u vozilu pronađeni 58.400 eura u gotovini i četiri mobilna telefona koji su zajedno s automobilom privremeno oduzeti. I tada je bilo poznato da se radi o jednom od najtraženijih bjegunaca, ali je pušten na slobodu jer ga od izručenja Sloveniji štiti dvojno državljanstvo.

image

Mladen Samardžija

EU most wanted

Tjeralica je dostupna na web stranici policije Slovenije, a nalazi se i na listi 50 najtraženijih bjegunaca Europske unije na stranici eumostwanted.eu. Pozivajući se na dokumente iz istrage, slovenski mediji su navodili da se Samardžija smatra za dobavljača heroina koji je u kolovozu 2020., bio meta prikrivenih istražitelja slovenske policije. Kako je objavljeno, tajni agenti su od Samardžijinih kurira kupovali heroin, a na vrećicama su otkriveni i njegovi otisci prstiju.

Samardžija je u medijima spominjan i kao kum vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića koji je ubijen u Turskoj.

“Istragom je dokumentiran prijevoz i prodaja preko 40 kilograma kokaina i pola kilograma heroina. Do sada je zaplijenjen jedan kilogram kokaina, 8.000 konvertibilnih maraka, 122.580 eura, četiri pištolja, laptop, više mobilnih telefona, manja količina marihuane, 20 komada metaka kalibra 9×19 mm i više vozila", navodi se u priopćenju MUP-a Republike Srpske o akciji ‘Tokio‘.

Prema neslužbenim informacijama, Samardžija je preko kurira iz Slovenije organizirao transport i prodaju narkotika u zemljama regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:45