DOŠAO I HRVATSKI AMBASADOR

S KIM JE TO I NA KAKVOJ PROSLAVI U BANJOJ LUCI BIO ČOVIĆ Obljetnicu osnutka Karadžićeve tvorevine slavio je u društvu ljudi koji uspoređuju RH s NDH

 
 screenshot RFE RL, REUTERS

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine, prisustvovao je Danu Republike Srpske u Banjoj Luci, iako je Ustavni sud BiH taj praznik još 2015. ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake i proglasio ga neustavnim. Ali, Čović i HDZ su se odazvali skupu sa šajkačama i kokardama jer su bliski politički saveznici s vođom bosanskih Srba, Miloradom Dodikom, koji je, recimo, jučer izjavio da je “Drina - srpska rijeka”.

Karadžić i Krajišnik

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”. Tko zna političke prilike, nije iznenađen Čovićem, iako su najveće žrtve etničkog čišćenja u Republici Srpskoj upravo Hrvati, kojih je na tom području prije 9. siječnja 1992. živjelo 220.000, a danas je ostalo manje od 10 tisuća ili jedan od nekadašnjih 25. Franjo Komarica, banjolučki biskup, često se žalio da HDZ BiH ne mari zbog egzodusa Hrvata iz RS-a, ali njegova upozorenja redovito su odlazila u vjetar. Nastradali su i Bošnjaci, kojih je sada oko 100 tisuća, a nekada ih je bilo 440.000.

Persona non grata

Uostalom, banjolučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog veleposlanika, no njoj su, sjedeći u prvom redu s Čovićem, sudjelovali predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Vulina je prošle godine hrvatska Vlada proglasila personom non grata, a Irinej današnju Hrvatsku voli uspoređivati s NDH.

Na kraju je održana centralna svečanost u povodu obilježavanja Dana RS-a. Ulicama Banje Luke prodefilirala je jedinica odjevena u srpsku uniformu iz 1. svj. rata, uz jednog konja i zastave, a kako ništa u RS-u ne može proći bez Haaškog tribunala, ceremoniji je prisustvovao i sin ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko Mladić. Parada je protekla bez ikakva znakovlja BiH, no uz brojne zastave RS-a i Srbije, a intonirane su samo entitetska i srbijanska državna himna.

Na svečanosti bio i hrvatski veleposlanik u BiH

Na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske prisustvovao je i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio.

Agencija Srna navodi da je Del Vechio u večernjim satima odradio razgovor s Miloradom Dodikom i da je njihov susret, sudeći prema fotografijama, bio jako srdačan.

Podsjetimo, Dan Republike Srpske Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim.

Bauk: 'HDZ-ovci, sretan vam Dan Republike Srpske!'

Sudjelovanje Dragana Čovića na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske nije promaklo ni hrvatskoj oporbi. Preko Facebooka se oglasio SDP-ovac Arsen Bauk koji je dolazak bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH nazvao sramotnim, a nije propustio spomenuti da je na proslavi odlikovan bivši časnik JNA Slavko Lisica, inače čovjek koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine na području Šibenika.

Bauk je na Facebooku napisao:

- Smatram da je sudjelovanje predsjednika HDZ-a BIH Dragana Čovića na proslavi tzv. Dana Republike Srpske sramotno, apsurdno i pomalo bizarno.
Sljedeću obljetnicu možete obilježiti u Grazu.

Republika Srpska kao dio ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine svakako ima pravo obilježavati svoj dan. Ali dokle god je datum vezan uz razdoblje Mladić/Karadžićeve tvorevine i posebno (ili posljedično), dokle god je on izvan ustavnog poretka BIH predstavnici hrvatskog naroda (legitimni ili legalni) ne bi trebali sudjelovati u proslavama takve vrste, ako ni zbog čega onda zbog 135 tisuća protjeranih Hrvata.

Ono što stvar čini pomalo bizarnom jest da je na toj proslavi odlikovana osoba koju je Županijski sud u Šibeniku osudio zbog ratnog zločina. Nadam se da zbog toga Gradsko vijeće Šibenika Dragana Čovića neće proglasiti "personom non grata".

Ujedno, brišem svoj prethodni status o 10. travnju po julijanskom kalendaru. Nakon što sam saznao da HDZ slavi 9.1. više mi nije do šale. Dragi HDZ-ovci, sretan vam Dan Republike Srpske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:15