NOVI PREGOVORI

S. Koreja traži ukidanje sankcija: ‘Pitao sam ih što najviše žele, njihov odgovor me iznenadio‘

Brifing se odvio tjedan dana nakon što su dvije Koreje uspostavile telefonsku liniju koju je S. Koreja prekinula prije godinu dana
 Str

Sjeverna Koreja traži ukidanje međunarodnih sankcija kojima joj se zabranjuje izvoz metala i uvoz rafinirane nafte i drugih potrepština prije novih pregovora o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama, rekli su u utorak južnokorejski zastupnici.

Pjongjang je također zatražio ukidanje sankcija na uvoz luksuzne robe, uključujući alkoholna pića i odijela, rekli su zastupnici nakon brifinga s Park Jie-won, čelnikom južnokorejske Nacionalne obavještajne službe (NIS).

Brifing se odvio tjedan dana nakon što su dvije Koreje ponovno uspostavile telefonsku liniju koju je S. Koreja prekinula prije godinu dana.

"Kao preduvjet za nove pregovore, Sjeverna Koreja tvrdi da bi Sjedinjene Države trebale dopustiti izvoz minerala i uvoz rafinirane nafte i potrepština", rekao je novinarima Ha Tae-keung, član parlamentarnog obavještajnog odbora, pozivajući se na navode Parka.

"Pitao sam koje potrepštine najviše žele, a oni su rekli da su u to uključena luksuzna alkoholna pića i odijela, ne samo za potrošnju Kim Jong Una, već i za distribuciju eliti Pjongjanga", rekao je Ha.

Sjevernokorejski državni mediji u utorak nisu spomenuli novi zahtjev za ukidanje sankcija u zamjenu za ponovno pokretanje pregovora.

Washington nije dao naznake da je spreman ublažiti sankcije uoči ikakvih pregovora. Američki državni tajnik Antony Blinken planira ovaj tjedan pozvati kolege iz jugoistočne Azije na virtualni sastanak o punoj provedbi sankcija S. Koreji, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik američke diplomacije Ned Price.

Price je ponovio u utorak da se SAD voljan susresti sa Sjevernom Korejom "bilo kad, bilo gdje, bez preduvjeta", ali da nisu dobili odgovor.

Ujedinjeni narodi nametnuli su široki raspon sankcija S. Koreji zbog razvoja nuklearnog oružja i balističkih projektila. Sjedinjene Države i druge zemlje nametnule su i vlastite sankcije S. Koreji.

Sjeverna Koreja nije testirala nuklearno oružje ili interkontinentalne balističke projektile od 2017., a povijesni susret Kim Jong Una i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa odvio se 2018. godine.

Trump se naknadno još dvaput sastao s Kimom, ali nije postignut napredak u tome da Sjeverna Koreja odustane od svojih nuklearnih programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 10:10