DOBIVA PRIJETNJE CAMORRE

S muzejom želi emigrirati u Njemačku

 AFP

ZAGREB - Nakon što godinama dobiva prijetnje, direktor Muzeja suvremene umjetnosti u Casoriji blizu Napulja, Antoni Manfredi, odlučio je skupa s cijelim postavom zatražiti azil i emigrirati u Njemačku.

Na Manfredija i njegov muzej kalabreška mafija camorra već godinama vrši strašan pritisak jer se on u svom muzeju kritički odnosi prema njihovu poslovanju, organizirajući izložbe koje su vezane uz korupciju, prostituciju, švercanje afričkih emigranata i dilanje narkotika.

Pisma s prijetećim sadržajem direktoru su svakodnevna pojava, a vrlo su česti i telefonski pozivi u kojima mu se prijeti smrću. Više su puta na muzeju razbijena stakla, ispisivani grafiti uvredljivog sadržaja, a gradska čistoća koja je u rukama mafije po više mjeseci ne odvozi smeće ispred muzeja. Zbog svega navedenoga, Antonio Manfredi pisao je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i od nje zatražio zaštitu za sebe i više od tisuću muzejskih eksponata.

Njegova je ideja da se cjelokupni postav prenese u Njemačku, gdje će on i njegova umjetnička djela biti na sigurnom.

U međuvremenu, dok ne dobije odgovor od kancelarke, direktor je na ulaz objesio njemačku zastavu i nada se da će ga ona zaštititi od mafije. Prije je pisao i talijanskim vlastima, ali nije dobio odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 11:28